Ravnokar gledam prenos ženskega smuka iz Schladminga…

Posted: 03/07/2019 in Uncategorized

Ravnokar gledam prenos ženskega smuka iz Schladminga. Čakam na nastop naše Tine. Pravzaprav edine, ki v alpskem smučanju predstavlja moj mali podalpski narod. Narod, ki ima smučanje položen v zibelko. Ali mar ne? Sem namreč generacije, ko smo med seboj primerjali naše Elanke RC04, ipd. kateri od naših smučarjev ali celo Ingemar Stenmark so vozili na »tvoji marki«. Ali morda Alpinini pancerji? Je sploh kdo imel takrat druge?

Od takrat je minilo veliko časa. In hčerka mi vedno znova dopoveduje, da vidimo čas popolnoma drugače, kot ga vidijo sedanji mladi. Morda tudi razlike in različni vidiki iz tega razloga.

Kaj pravzaprav hočem danes povedati. Načeloma se vzdržim pri izrekanju političnih komentarjev. Največ iz tega razloga, ker je politika veliko mešetarjenje interesov in kupčkanje nasprotij, da sploh lahko dosežeš pol procenta svojega programskega dela.

V Slovenijo želim sporočiti, da tudi tukaj v tujini spremljam dogajanje. Dogajanje, ki je podobno vstajam v arabskem svetu, dogajanju na katerega nisem ponosen zaradi politikov, ki predstavljajo to državo, po drugi strani sem ponosen na slovence, ki končno povzdignejo glas in glavo in jasno povedo »dost mam«. Nekateri smo bili prisiljeni poiskati kruh drugje, saj prihodnjosti v danem trenutku nismo videli več v svoji državi, nimajo pa vsi te možnosti. In veliko jih je, ki ne morejo narediti pravzaprav prav ničesar, da bi sebi in svojim družinam zagotovili človeka vredno življenje.  Življenje se jim je obrnilo tako, da so enostavno popolnoma odvisni od drugih, po večinoma vodij. In ničesar drugega jim ne preostane, kot da izvajajo navodila vizionarjev, vodij in politikov.

V prispevku PopTV je bilo govora o 70.000 izgubljenih delovnih mestih v gospodarstvu in več kot 5000 novih zaposlitev v javni upravi. Na prvi pogled to v danađnjih časih požene kri vse zaposlenim ali nezaposlenim v gospodarstvu in začudi, ter spravi v sram zaposlene v javnem sektorju. Moje mnenje o delitvi na te dve skupini, ki je povzročilo sovražno stanje med njimi sem že opisal v enem poprejšnjih postov v lanskem letu, Od takrat pa do danes je zadeva še slabša. In dragi politiki, za to ste odgovorni izključno vi. Že zaradi tega, bi vas morala večina odgovarjati za zločin sprtja naroda, ki ga enačim z zločino izdaje svoje države.

V vezi teh 70000 izgubljenih delovnih mest bi rekel takole. Zanima me koliko teh delovnih mest je bilo izgubljenih zaradi:

  • izgube trga in nepravočasnega ukrepanja na take razmere
  • nesrečnih okoliščin, ki jih ni bilo mogoče predvideti in kjer podjetje ni moglo reagirati na to
  • nezmožnosti zmanjšanje števila zaposlenih za nedoločen čas zaradi nujnega zmanjšanje proizvodnje, ker jih je omejevala delovna zakonodaja
  • kraj vodilnih v podjetjih, ki so s tem uničili podjetja
  • napak v vodenju in odločanju direktorjev in vodilnih delavcev in niso odgovarjali za svoje napake

In ko bo javnost videla te številke, bomo lahko šele svoj gnev usmerili v konkretne obraze in ne vsevprek.

Na drugi strani pa je bilo govora o več kot 5000 novih zaposlitvah v javni upravi in s tem skoraj 10% večji potrebni masi plač. Da bi razumeli to, bi potreboval odgovor na nasledja vprašanja:

  • Kje točno so bile te nove zaposlitve?
  • Kakšen je ekonomski razlog za te zaposlitve?
  • Kakšne plače so prejeli novi zaposleni, če vem sam, da je moja soproga, ki dela v šolstvu že z 20% nižje plačana kot pred krizo?

Vse to me ne zanima, ker bi se želel vpletati v delo drugih. In ne zato, ker ne bi mislil, da dela nadzora ne opravljajo kvalitetno. Nujno pa potrebujem te odgovore, da lahko s tem pomagam razmišljati ljudem, ki jih je bes in razočaranje tako zameglilo, da sami niso sposobni več razmišljati razumsko.

Vedno bolj se mi namreč prikazuje misel, da je človek po definiciji zloben. V to nikoli nisem želel verjeti, saj sem pozitivnost jemal kot osebno vodilo. Pa vendar me izkušnje in dogodki prepričujejo v drugo smer. Toliko impulzov negativnosti, kot jih dobivam v zadnjem času, bi zamajalo tudi največjega optimista.

Še dve zadevi sem želel omeniti danes.

Živim in delam v tujini. V Sloveniji sem manj kot 15 dni na leto. Razmere se od zadnjih 2 let prav nikakor ne razlikujejo od zadnjih dveh let, kjer sem bil tako s strani nemške davčne uprave kot tudi s slovenske dodeljen v skupino davčnih rezidentov Nemčije. To je z odločbo potrdila tudi slovenska davčna uprava. No vsaj zadnji 2 leti je bilo tako. In letos, ko sem moral ponovno vložiti vprašalnik za ugotovitev rezidentskega statusa, mi je neka gospa po telefonu na davčni upravi povedala, da pač letos ne bom dobil tega statusa in da naj plačujem davke v Sloveniji. Edina sprememba je oseba, ki obdeluje te prošnje. Pa ne samo to. Način, na kakršnega mi je bilo povedano to, s posmehom in nevoščljivostjo v glasu, z ostrim, neprijaznim tonom, češ lahko te »jeb…mo« mi je mojo državo porinili v kot, kjer meni in moji družini neka oseba, samostojno odloča o tem, kako bom živel in da lahko prosto po svoji domišljiji tolmači zakonske tekste na način kot je pogodu njej?  Ali moram res vrniti Slovensko državljanstvo? Me lahko oseba na davčni upravi porine v tako situacijo? Ji smem to dovoliti?

V Slovenijo nakazujem vsak mesec določen znesek. In ta znesek je v celoti porabljen v Sloveniji. To pomeni, da bolj idealne situacije sploh ne more biti. Slovenija na račun takih kot sem sam izvaža svoje državljane in le ti jim proizvajajo prihodke iz izvoza ne da bi za to karkoli morali storiti sami. Še enkrat ti povem Slovenija, delam in proizvajam brez tebe. Ničesar mi ne daješ, mi le jemlješ. In več kot mi jemlješ, mi jemala ne boš več. Ker drugače mi tudi tega kar si mi do sedaj jemala, ne boš več. In potem se jebi, kolikor se češ. In vodi to državo v smer, da jo bodo državljani sovražili in se je sramovali in bežali, ker je peščica umskih bolnikov ustvarila situacijo in okolje v kateri gre njim dobro na račun drugih, tlačani, sužnji, izkoriščanci.

Pa še moj odgovor na g. Arharja za mandatarja vlade. No go. Nikakor ne-. Moje mnenje je kreirano na podlagi moje izkušnje z g. Arharjem, človekom, ki je bil nekaj let moj dirketor in sokriv, da se je vse tisto v kar sem verjel v svojem profesionalnem življenju, kot tudi medčloveškoh odnosih zrušilo. Da sem doživel osebno diskreditacijo, ker se nisem strinjal z načinom obravnave ljudi nove vodstvene garniture in on je bil o temu obveščen. A ničesar ni ukrenil proti temu, prav ničesar. TO sem mu osebno tudi zameril in mu to tudi sporočil. Poleg tega detajla, pa ne morem ravno reči, da je kot strokovnjak naredil kaj konkretnega. Morda, a tega nismo videli, občutili, skratka navdušenje, ki sem ga imel, ko sem slišal, da bo podjetje prevzela persona, ki sem jo nekoč tako visoko cenil, pravi pop zvezdnik, se mi je v nekaj mesecih prikazala kot oseba, ki dela tako kot mu naročijo lastniki in sam nima prav nobene aure, ki bi jo vodja moral imeti. Večina ljudi, ki je delala z njim se ob njegovih govorih samo nasmiha, saj so le ti uporabni tako za Litostroj kot tudi v banki. In s temi viokimi, nad oblaki potujočimi besedami, si ne moremo v operativi, kot tudi pri vodenju in usmerjanju podjetja prav ničesar pomagati. Verjetno persona odpre kaka vrata, ki jih morda drug ne more, a to po mojih izkušnjah ne prinaša ničesar konkretnega. Še veš., vsaka taka vrata so takoj obremenjena z mislijo o nečem temnem, političnem dogovoru, manipulaciji moči in kupčkanju daj-dam. In tega si ne želim. Še posebej ne želim premjeja ki je tako viden član katoliške cerkve. Institucije teme in zanikanja človekovega dostojanstva.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s