H2O – OPRIŢI ROBINETUL – ACUM!

Posted: 19/02/2015 in Mnenja
Oznake:

E simplu şi gratuit – nu este nevoie decât de dumneavoastră!192

În seara asta m-am trezit în Frankfurt, Germania, cu sunetul picăturilor de ploaie lovind în jaluzele. Într-adevăr, ploua cu găleata.

Am legat într-un fel această ploaie de ceea ce am observat aseară la sala de sport, unde am realizat că o mulţime de oameni ţin robinetul deschis când fac duş, în timpul folosirii săpunului sau şamponului.

Consider că aceasta este o pierdere imensă de apă potabilă curată şi m-am gândit că o mică observaţie sau un mic pas în această direcţie pot informa şi pot aduce schimbări rapide de comportament în ceea ce priveşte conservarea apei potabile curate.

Trebuie să acordăm puţină atenţie acestei situaţii şi de aceea m-am hotărât să transmit astăzi un mesaj simplu şi gratuit; schimbaţi-vă comportamentul cotidian şi economisiţi 1 litru de apă potabilă curată în fiecare zi. Aceasta va însemna 365 de litri de apă economisiţi pe an, iar dacă  înmulţim cu publicul meu ţintă de 1 milion de cititori care ar trebui să mi se alăture, rezultă o economisire uriaşă de 365.000.000 l (365 de milioane de litri) de apă potabilă curată pe an. Nu costă nimic, doar puţină atenţie şi grijă, cooperare şi împărtăşire  a informaţiilor.

Să ne demonstrăm nouă înşine că ne pasă şi să economisim apa pentru generaţiile viitoare de fiinţe vii de pe planeta Pământ, în folosul celor care nu sunt atât de norocoşi să beneficieze de apă curată şi proaspătă:

Dacă nu doriţi să citiţi întregul articol, vă ofer câteva sfaturi rapide, scurte şi simple, care vă garantează contribuţia de 1 litru pe zi:

 • În fiecare minut, dintr-un robinet deschis curg 20 de litri de apă.
 • Dintr-un robinet din care se scurge câte o picătură pe minut, se pierd 50 de litri de apă în fiecare zi. Reparaţi-l acum sau chemaţi pe cineva care să îl repare.
 • Opriţi robinetul în timp ce vă spălaţi pe dinţi – puteţi economisi în jur de 18 litri pe minut. O familie cu 4 membri poate salva 900 de litri de apă pe săptămână.
 • Opriţi robinetul în timp ce folosiţi săpunul.
 • Opriţi robinetul în timp ce vă bărbieriţi – puteţi economisi în jur de 450 de litri de apă pe săptămână.
 • Închideţi bine robinetul după utilizare.
 • Când facem duş, consumăm aproximativ 140 de litri de apă.
 • Dacă folosim cada, avem nevoie de o cantitate dublă de apă.
 • Aşa că… mai bine folosiţi duşul – limitaţi-vă la 5 minute.
 • Ca să vă încălziţi, îmbrăţişaţi pe cineva  sau îmbrăcaţi-vă mai gros şi nu faceţi un duş fierbinte cu apă potabilă curată.
 • Opriţi robinetul în timp ce vă spălaţi cu şampon.
 • Porniţi maşina de spălat vase şi maşina de spălat rufe când sunt pline şi folosiţi un program corespunzător pentru spălare cu durată redusă.
 • Dacă spălaţi vasele manual, faceţi-o într-o chiuvetă plină şi nu cu apa curgând de la robinet.
 • Refolosiţi apa în care aţi spălat legumele şi fructele pentru a uda plantele din casă sau din grădină.
 • După ce curăţaţi acvariul, folosiţi apa pentru a uda plantele. În felul acesta, obţineţi şi îngrăşăminte gratuite.
 • Spălaţi-vă maşina mai rar. În loc să folosiţi apă potabilă curată, mergeţi la o spălătorie  care dispune de un sistem de captare a apei menajere şi foloseşte resurse care nu sunt periculoase pentru mediu. Sau, atunci când spălaţi maşina acasă, folosiţi o găleată în loc de furtun.
 • Minimizaţi consumul de apă potabilă folosită atunci când trageţi apa la toaletă, cu ajutorul unui rezervor cu două niveluri de tragere a apei.
 • Instalaţi pe robinete şi duş o supapă pentru circulaţie scăzută a aerului, care să permită reducerea consumului cu aproximativ jumătate.
 • Alegeţi să folosiţi un singur pahar pe zi, reducând astfel numărul de spălări necesare.
 • Atunci când înlăturaţi resturile de pe suprafeţele vaselor şi tigăilor murdare, înmuiaţi-le în loc să le ţineţi sub apa care curge.
 • Aruncaţi prosoapele de hârtie şi batistele la gunoi, nu la toaletă.
 • Gătiţi mâncarea cu cea mai redusă cantitate de apă posibilă. Nu numai că veţi economisi apă, dar se vor păstra şi substanţele nutritive.
 • Nu udaţi gazonul în exces. În mod normal, vara trebuie udat numai la un interval de 5 până la 7 zile.
 • Udaţi florile dimineaţa devreme sau seara, atunci când scade temperatura şi nu bate vântul. Aceasta înseamnă o evaporare mai redusă.
 • Udaţi grădina cu apă de ploaie dintr-un butoi.

Dacă vreţi să vă implicaţi, DISTRIBUIŢI această mică iniţiativă, astfel încât cei care vor şi cei care cred în această iniţiativă să poată face parte dintre cei care doresc să economisească 365 de milioane de litri de apă potabilă curată în fiecare an.

Cum mă puteţi ajuta:H2O 2

 1. Pentru reducerea consumului de apă, luaţi în considerare folosirea a cel puţin uneia dintre metodele de mai sus.
 2. Răspândiţi mesajul meu şi vorbiţi despre această iniţiativă cu familia, prietenii, colegii de muncă şi de şcoală, cu străinii.
 3. Distribuiţi apelul meu:
  1. Distribuiţi pe Facebook
  2. Distribuiţi prin email
  3. Distribuiţi pe blogurile WordPress
  4. Distribuiţi pe Twitter
 4. Fiţi activi – Implicaţi-vă sau folosiţi abţibildul şi broşurile de mai jos şi lipiţi-le/plasaţi-le în cele mai potrivite locuri acasă, la lucru, la şcoală sau în altă parte.
  1. Info
  2. Stand
 5. Educaţi-vă. Observaţi şi citiţi despre moduri în care puteţi ajuta mediul înconjurător.
 6. Învăţaţi-vă copiii şi arătaţi-le ce este important şi ce trebuie să-i înveţe pe copiii lor.
 7. Nu strâng fonduri, clicuri sau semnături şi probabil că nu voi şti niciodată dacă putem atinge acest obiectiv. De aceea, mă voi bucura şi voi aprecia orice răspuns sau semn care îmi va arăta că am reuşit să promovez această iniţiativă. Scrieţi-mi, salutaţi-mă şi spuneţi-mi ce părere şi ce reacţie aveţi cu privire la această iniţiativă. Spuneţi-mi dacă schimbă ceva sau nu. Trimiteţi-mi o fotografie sau un clip video, în care sunt vizibile un semn distinctiv sau o informaţie referitoare la această iniţiativă. Trimiteţi-mi sugestii care pot fi incluse în această iniţiativă. Spuneţi-mi cât de departe am reuşit să ajung, în ce ţară, oraş sau sat.

Facebook: Moji utrinki navdiha by FosFos.org

Email: mojiutrinkinavdiha@gmail.com

Pagină web: www.FosFos.org

 1. Motivaţi – Anunţaţi-mă dacă pot conta pe dumneavoastră în viitor, în mediul în care vă aflaţi.

Vă promit să fac tot posibilul pentru a vă include pe dumneavoastră şi răspunsurile dumneavoastră în această iniţiativă. Şi poate că vom reuşi să realizăm mai multe.

Pe 28 iulie 2010, prin Rezoluţia 64/292, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recunoscut explicit dreptul omului la apă şi salubrizare şi a confirmat faptul că apa potabilă curată şi salubrizarea sunt factori esenţiali pentru exercitarea tuturor drepturilor omului. Şi pentru că accesul la apa potabilă este distribuit în mod „nedrept”, este necesar ca noi, cei care avem acces uşor la toate, să furnizăm şi să permitem accesul şi celor care nu sunt atât de norocoşi. Rezoluţia face apel la state şi la organizaţiile internaţionale să furnizeze resurse financiare, să sprijine transferul de tehnologie şi consolidarea capacităţii pentru a ajuta în special ţările în curs de dezvoltare să furnizeze tuturor salubrizare şi apă potabilă sigură, curată, accesibilă şi convenabilă:

 • Suficient. Rezervele de apă pentru fiecare persoană trebuie să fie suficiente şi permanente pentru utilizare personală şi domestică. Acestea includ de obicei băutul apei, salubrizarea personală, spălarea hainelor, pregătirea mâncării, igiena personală şi a casei. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este nevoie zilnic de 50 până la 100 de litri de apă per persoană pentru a asigura îndeplinirea nevoilor de bază şi apariţia a cât mai puţine probleme de sănătate.
 • Sigur. Apa necesară pentru utilizarea personală sau domestică trebuie să fie sigură, să nu conţină microorganisme, substanţe chimice şi pericole radiologice care constituie o ameninţare pentru sănătatea persoanelor. Măsurile privind siguranţa apei potabile sunt de obicei definite de standardele naţionale şi/sau locale pentru calitatea apei potabile. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru calitatea apei potabile asigură o bază pentru dezvoltarea standardelor naţionale care, dacă sunt implementate în mod corespunzător, vor garanta siguranţa apei potabile.
 • Acceptabil. Apa trebuie să aibă culoare, miros şi gust acceptabile pentru folosirea în scopuri personale sau domestice. Toate facilităţile şi serviciile pentru apă trebuie să fie adecvate din punct de vedere cultural şi sensibile la gen, ciclu de viaţă şi cerinţele de confidenţialitate.
 • Accesibil din punct de vedere fizic. Toată lumea are dreptul la un serviciu de apă şi salubrizare care este accesibil din punct de vedere fizic în interiorul sau în imediata apropiere a casei, instituţiei educaţionale, locului de muncă sau instituţiei de sănătate. Conform OMS, sursa de apă trebuie să fie la 1.000 de metri de casă, iar timpul de colectare nu trebuie să depăşească 30 de minute.
 • Convenabil. Apa şi facilităţile şi serviciile pentru apă trebuie să fie convenabile pentru toţi. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) sugerează ca preţul apei să nu depăşească 3 la sută din veniturile gospodăriei.

H2O 3

Câteva date interesante:

 • Consumul de apă a crescut de şase ori în ultima sută de ani
 • O cincime din toalete au scurgeri, fără ca acest lucru să fie măcar observat
 • Maşina de spălat consumă în medie între 50 şi 60 de litri de apă
 • Spălatul vaselor o singură dată consumă 60 de litri de apă. Noile modele de maşini de spălat vase cu programe ecologice pot reduce consumul la 10-15 litri
 • Numărul anual de decese cauzate de apa poluată atinge aproape 4 milioane de oameni – cât populaţia din Los Angeles!
 • 750 de milioane de oameni nu au acces la o sursă de apă îmbunătăţită; aproximativ una din nouă persoane.
 • Mai mulţi oameni mor din cauza lipsei de acces la apă potabilă curată decât din cauza folosirii unei arme.
 • Lipsa accesului la apă curată şi salubrizare omoară copii într-o proporţie echivalentă cu prăbuşirea unui avion cu reacţie la fiecare patru ore.
 • Un american care face duş timp de cinci minute foloseşte mai multă apă decât cea folosită pe parcursul unei zile de o persoană dintr-o ţară săracă, în curs de dezvoltare.
 • Distanţa medie pe care o parcurg femeile în Africa şi Asia în căutarea apei este de 6 kilometri pe zi
 • Există mai mulţi oameni care au telefon mobil decât oameni  care au toaletă
 • Numai 63% din populaţie are acces la salubrizare
 • În medie, fiecare dolar american investit în apă şi salubrizare furnizează un profit economic de opt dolari americani

Înţeleg pe deplin faptul că sunt foarte multe asemenea iniţiative în lume, însă ştiu şi faptul că anumite lucruri au nevoie să fie repetate şi semnalate, aşa că mă aştept numai la lucruri bune de la această iniţiativă.

Sunt un cetăţean perfect normal al acestei planete Pământ. Nu sunt specialist în marketing şi nu am multă experienţă  cu asemenea iniţiative. Folosesc doar ce pot, şi anume aceste reţele sociale şi pe prietenii mei care m-au ajutat să traduc mesajul pe care vreau să-l transmit. Vă mulţumesc pentru sprijin şi pentru ajutorul pe care mi l-aţi acordat.

M-aş bucura foarte mult dacă cineva m-ar ajuta şi ar traduce aceste texte şi în alte limbi. Daţi-mi de ştire şi ajutaţi-mă să mă fac înţeles şi în alte părţi ale lumii.

Salutări,

FosFos

H2O 4

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s