H2O – DRAAI DE KRAAN DICHT – NU!

Posted: 14/02/2015 in Mnenja
Oznake:

Het is gratis en eenvoudig – en alleen u bent nodig!192

Vannacht werd ik wakker in Frankfurt, Duitsland met het geluid van de vallende regendruppels kletterend tegen de rolluiken van mijn vensters. Het was inderdaad hevig aan het regenen.  Ergens kon ik die regenbui vergelijken met mijn observatie van de vorige avond  in de sportzaal waar ik me rekenschap gaf dat veel mensen, tijdens het douchen, de kraan niet dichtdraaien terwijl ze zich inzepen of hun shampoo aanbrengen. Voor mij betekent dit een enorme verspilling van proper drinkwater en ik voelde, dat misschien een kleine opmerking of een kleine stap in de goede richting individuen bewust kon maken om een aangepaste houding aan te nemen op het gebied van  besparen op proper drinkwater. In feite vraagt dit alleen een klein beetje aandacht, de reden waarom ik besloot om een gratis en simpele boodschap uit te zenden verander uw dagelijks gedrag en bespaar 1 liter drinkwater elke dag. Dit zal tot een besparing leiden van 365 liter per jaar, vermenigvuldigd met het doelgericht publiek van 1 miljoen lezers. Dit zou een besparing betekenen van 365 000 000 l (365 miljoen liter) drinkwater per jaar! Dit kost niets, alleen een heel klein beetje aandacht en zorgvuldigheid, samenwerking en gedeelde kennis. Laat ons tonen dat we er om geven en laat ons besparen op drinkwater voor de volgende generaties van levende wezens op aarde ten voordele van diegenen die niet het geluk hebben van fris, drinkbaar water in hun nabijheid te hebben.

Indien u geen zin heeft om de volledige tekst te lezen dan volgen hierna enkele snelle, korte en eenvoudige raadgevingen die garant zullen staan voor uw dagelijkse bijdrage van 1 liter:

 • Uit een geopende kraan vloeit elke minuut 20 liter water.
 • Door een lekkende kraan verliezen we dagelijks 50 liter water. Herstel ze zelf of contacteer een vakman.
 • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen – U kan 18 liter per minuut
 • Draai de kraan dicht tijdens het inzepen.
 • Draai de kraan dicht tijdens het scheren – u kan 450 liter water per week besparen.
 • Na gebruik, verzeker er u van dat de kraan degelijk dicht is.
 • Tijdens het douchen verbruiken wij ongeveer 140 liter water.
 • Een bad nemen vergt het dubbele.
 • Neem dus bij voorkeur een douche – limiteer deze tot 5 minuten.
 • Om u te verwarmen en warm te blijven vraag een knuffel ! Kleed je warm en neem geen hete douche met drinkbaar water.
 • Draai de kraan dicht terwijl u uw haar wast.
 • Start de vaatwasser en de wasautomaat als deze vol zijn of gebruik een aangepast programma voor halfvolle apparaten.
 • Indien u de vaat met de hand doet doe dat dan in een volle spoelbak en niet onder de lopende kraan.
 • Hergebruik het water waarin u groenten en fruit waste voor de kamerplanten of voor het besproeien van de tuin.
 • Gebruik het water bij het reinigen van het aquarium voor uw planten. Dit betekent gratis meststof.
 • Verminder het aantal wasbeurten van uw wagen. In plaats van drinkwater te gebruiken, ga naar de carwash die een systeem hebben om gebruikt water te herwinnen en die ecologische bronnen gebruiken. Of, gebruik thuis een emmer en niet de tuinslang.
 • Verminder het verbruik van drinkwater door op het toilet gebruik te maken van de dubbele doorspoeloptie.
 • Plaats op kranen en douche een laag luchtsysteem dat het verbruik tot de helft herleidt.
 • Gebruik slechts één glas per dag, per persoon, om onnodige afwas te vermijden.
 • Laat de vaat en pannen met gedroogde voedselresten weken in plaats van deze te verwijderen onder stromend water.
 • Werp papieren doekjes, zakdoeken en dergelijke in de vuilnisbak en niet in het toilet.
 • Kook voedingsmiddelen in zo weinig mogelijk water. Dit betekent niet alleen een besparing op het waterverbruik maar tevens het behoud van nutritieve bestanddelen.
 • Besproei het gras niet te overvloedig. In de zomer is een besproeiing normaal gezien slechts om de 5 à 7 dagen nodig.
 • Besproei de bloementuin ‘s morgensvroeg of s’avonds, wanneer de temperatuur laag is en minder wind. Dit betekent minder verdamping.
 • Besproei de tuin met regenwater uit een ton.

Indien u actief wil zijn, alstublieft, deel dit klein initiatief zodat diegenen die willen meewerken en diegenen die er in geloven lid kunnen worden om 365 000 000 liter drinkwater per jaar te redden.

Hoe kan u mij helpen:H2O 2

 

 1. Overweeg om, in uw dagelijks bestaan, tenminste één van de bovenstaande methodes tot waterbesparing toe te passen.
 2. Wees mijn stem en praat over dit initiatief met uw familie, vrienden en kennissen, collega’s, schoolvrienden of zelfs met vreemden.
 3. Deel dit bericht:
  1. Deel op Facebook
  2. Deel via email
  3. Deel op Wereldpers blogs
  4. Deel op Twitter
 4. Wees actief – Doe het zelf of gebruik de onderstaande sticker,brochure en schets    en plak ze of plaats ze op gepaste locaties te weten: thuis, op school of elders.
  1. Info
  2. Stand
 5. Voed uzelf op. Observeer en lees hoe u het milieu kan helpen.
 6. Geef het voorbeeld aan uw kinderen en leer hen wat belangrijk is en wat ze ook hun kinderen moeten aanleren.
 7. Ik wil geen geld, clics of handtekeningen inzamelen en ik ga waarschijnlijk nooit weten of wij dit objectief kunnen bereiken. Ik zal al heel gelukkig zijn als ik enkele antwoorden of reacties krijg die bewijzen dat ik dit initiatief een duwtje in de goede richting gegeven heb. Schrijf mij, groet mij en laat mij uw reactie en mening over dit initiatief weten. Laat mij eveneens weten of het een verschil uitmaakt of niet. Stuur mij een foto of video waarin een opschrift of informatie omtrent dit initiatief weergegeven wordt. Zend mij uw suggesties die dan mogelijk in dit initiatief opgenomen worden. Laat mij weten in hoeverre ik in mijn opzet slaagde, in welk land, stad of gemeente?

 

Facebook: Moji utrinki navdiha by FosFos.org

Email: mojiutrinkinavdiha@gmail.com

Home page: www.FosFos.org

 1. Wees gemotiveerd – laat me weten of ik op u kan tellen in de toekomst, in uw plaatselijk milieu. Ik beloof mijn best te doen om u en uw medewerking aan dit initiatief, in te sluiten. En misschien slagen wij er zelfs in om nog iets meer te doen.

 

Op 28 juli 2010, door het Besluit  64/292, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitdrukkelijk het menselijk recht op water en de sanering ervan erkent door de erkenning van het feit dat drinkwater en sanering, essentieel zijn om alle menselijke rechten te verwezenlijken. Omdat de toegang tot drinkwater ongelijk verdeeld is, is het nodig dat wij, die gemakkelijk toegang hebben tot alles, ervoor zorgen dat anderen, die minder geluk hebben, eveneens die toegang krijgen. Het Besluit vraagt aan alle Staten en internationale organisaties om financiële middelen te voorzien en roept op tot het versterken van de hulp en de overdracht van technologie om andere landen te helpen, in het bijzonder de ontwikkelingslanden, tot het bekomen van proper, veilig en betaalbaar drinkwater en het saneren hiervan voor iedereen:

 • VOLDOENDE: De waterbevoorrading moet voor ieder persoon voldoende en doorlopend zijn voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik. Dit omvat meestal het verbruik als drank, de afvalverwerking of sanitair, het reinigen van het linnen, het bereiden van de maaltijden, de persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er dagelijks, per persoon en per dag, tussen de 50 en 100 liter water nodig om aan de meeste basisbehoeften te voldoen en om gezondheidsproblemen te vermijden.
 • VEILIG: Het water, nodig voor alle persoonlijk en huishoudelijk gebruik moet gezond zijn en mag dus geen micro-organismen, chemische bestanddelen of radiologische risico’s bevatten die een bedreiging kunnen betekenen voor de gezondheid van een persoon. De veiligheidsmaatregelen van drinkwater zijn doorgaans bepaald volgens nationale en/of lokale normen op gebied van drinkwaterkwaliteit. De Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO ) aangaande de kwaliteit van het drinkwater verstrekken een basis voor de nationale ontwikkeling tot het bekomen van veilig drinkwater, indien deze  correct toegepast worden.
 • AANVAARDBAAR: Het water zal een aanvaardbare kleur, geur en smaak hebben voor elk persoonlijk of huishoudelijk gebruik. Alle waterinstallaties en -diensten moeten cultureel aangepast zijn, gevoelig voor de mensheid en voldoen aan hun levenscyclus en privacy-eisen.
 • LICHAMELIJK TOEGANGELIJK. Iedereen heeft recht op waterbevoorrading en een saneringsdienst die gemakkelijk bereikbaar is binnenshuis of in de onmiddellijke omgeving van de woning, de schoolgebouwen, het werk of de gezondheidsinstellingen. Volgens het WGO moet de waterbron zich op minder dan 1000 meter van de woning bevinden en de bevoorrading mag niet meer dan 30 minuten in beslag nemen.
 • BETAALBAAR: Water, watervoorzieningen en – diensten moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Het Verenigde Naties-Ontwikkelingsprogramma VNO suggereert dat de waterkosten niet hoger mogen zijn dan 3 percent van het gezinsinkomen.

H2O 3

Enkele interessante feiten :

 • Het waterverbruik is nu zes maal hoger dan honderd jaar geleden.
 • Men is zich van één vijfde van de toiletlekken niet eens bewust.
 • Een wasmachine verbruikt gemiddeld tussen 50 en 60 liter water.
 • Een wascyclus van de vaatwas verbruikt 60 liter water. De nieuwe modellen met ecologische programma’s kunnen het verbruik tot 10-15 liter verminderen.
 • Het aantal sterfgevallen, veroorzaakt door vervuild water, bedraagt 4 miljoen. Dat stemt overeen met het aantal inwoners van Los Angeles, elk jaar.
 • 750 miljoen mensen hebben geen toegang tot een verbeterde waterbron; ongeveer 1 op 9 personen dus.
 • Er zijn meer mensen die sterven door afwezigheid van drinkwater dan dat er gedood worden door een wapen.
 • De ontoegankelijkheid tot drinkbaar water en sanering doodt kinderen met een aantal te vergelijken aan een vliegtuigcrash om de vier uur.
 • Een Amerikaan die een douche neemt gedurende vijf minuten verbruikt meer water vergeleken met het dagelijks verbruik van een persoon in een ontwikkelingsland.
 • De gemiddelde afstand die een vrouw uit Afrika of Azië aflegt om water te halen is 6 kilometer per dag.
 • Er zijn meer mensen die over een mobiele telefoon beschikken dan over een toilet.
 • Slechts 63% van de bevolking beschikt over sanering.
 • Elke dollar, geïnvesteerd in water en het saneren ervan betekent, gemiddeld, een economisch rendement van acht US dollars.

 

Ik begrijp volkomen dat de wereld vol is van deze initiatieven maar, ik weet ook dat sommige zaken vragen om herhaling en bewustmaking. Ik verwacht dus veel positieve resultaten van dit project.

Ik ben maar een gewone burger van deze planeet Aarde. Ik ben geen professioneel in marketing of iemand die veel ervaring heeft in deze initiatieven. Ik gebruik dus alleen waar ik toegang toe heb, te weten : de sociale netwerken, vrienden en kennissen die me geholpen hebben bij het vertalen van de boodschap die ik wou delen. Met dank aan deze vrienden voor hun hulp en steun .

Dit initiatief werd verspreid en vertaald in de volgende talen:

 • Slovenian
 • English
 • …Français
 • Nederlands

Alle hulp bij het vertalen naar zoveel mogelijk andere talen is van harte welkom. Laat het me weten en help mij om ook gehoord te worden in andere delen van de wereld.

Vriendelijke groeten,

FosFos

H2O 4

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s