Tujci v Nemčiji – v številkah

Posted: 09/12/2014 in Mnenja
Oznake: , , , , , , , , ,

Dobil sem mnogo vprašanj, kako je s tujci v Nemčiji, ali je mnogo turkov, kako je živeti z njimi, in podobno…

Torej biti tujec v Nemčiji je nekaj popolnoma drugega, kot biti tujec v Sloveniji. Medtem, ko je Slovenija precej “čista” država (tudi bivši predstavniki narodnosti drugih republik bivše Jugoslavije in njihovi potomci so Slovenci, pa če komu to paše ali tudi ne), je Nemčija vsaj mestnih predelih (v Frankfurtu je kar ena tretjina od 700.000 prebivalcev tujcev, torej predstavnikov ene izmed 180 tukaj živečih narodnosti ) postala multikurno območje, ki s to multikulturnostjo veliko pridobiva. Prav gotovo se odraža to zelo pozitivno, seveda pa prinaša s seboj tudi kake manj prijetne in pozitivne posledice.

Nemčija s svojo relativno stabilnostjo in položajem, ter ugledom v svetu predstavlja eno boljših lokacij, kjer bi človek želel živeti in imeti neko dostojanstveno življenje. Le to je tudi omogočeno, tako da je na vsakem posamezniku, kako bo to okolje uporabil.

Da pa bi morda bolje razumeli, kaj pomenijo tujci v Nemčiji sem pripravil nekaj številk, ki so mi prišle pod roke z nemškega statističnega urada.

V Nemčiji je bilo leta 2013 registriranih 7.633.628 tujcev, kar predstavlja kakih 9,5% prebivalstva – nemcev je kakih 80 MIO. Povprečen tujec je star 39,6 let in živi v Nemčiji 18,3 let (doba).

Iz evropskih držav je v Nemčijo prišlo 6.051.796 tujcev – 79,3% vseh tujcev, povprečno so stari 40,8 let in so v Nemčiji že kar 20,2 let.

Pregled tujcev iz držav članic EU:

Screenshot374

Screenshot375

Pregled tujcev iz držav kandidatk za EU:

Screenshot376

Screenshot377

Da, Turkov je veliko. Logično, saj so tako kot nekoč Jugoslovani in Italijani organizirano prihajali s trebuhom za kruhom. Danes se njihovo število zmanjšuje. Nekaj na račun tega, da so se gospodarske razmere in priložnosti v Turčiji precej izboljšale in se veliko Turkov odloča za selitev v Turčijo, nekaj na račun spremembe državljanstva (teh je bilo leta 2012 33.266), nekaj pa naravnega upada – smrti.

Skupno je leta 2012 pridobilo nemško državljanstvo 114.637 bivših tujcev.

Švicarjev je 38.841 in so stari povprečno kar 49,7 let.

Nekaj drugih evropskih držav:

Screenshot378

Screenshot379

Pa še nekaj drugih držav:

Screenshot380

Za azil je leta 2013 zaprosilo 109.580 tujcev:

Screenshot381

Top 10 držav, kamor so se nemci najpogosteje izseljevali leta 2012

Screenshot382

Top 10 držav, iz katerih so se tujci najpogosteje priseljevali leta 2012

Screenshot383

Top 10 držav, iz katerih prihajajo tuji študenti – stanje leta 2012

Screenshot384

Morda na koncu povzetek lastnega videnja in občutja, kar pa je subjektivno in ne more biti splošno mnenje. Torej ne glede na to, od kod si, povsod so dobri ljudje in barabe. Družim se z dobrimi ljudmi in izogibam se barabam. Enostavno pravilo.

Sam se med tujci počutim bolje kot med domačini. Zakaj? Ne vem. Morda zato, ker si domačini kjerkoli na svetu lastijo nekaj, kar po moji presoji ne pripada nikomur, oziroma vsem. Morda tudi zato, ker se tujci po večini bolj prilagajajo spremembam, ker so po večini bolj odprti do drugačnosti, ker prinašajo v moje življenje nove nazore, načine razmišljanja in izvedbe, nove pristope, glasbo, okuse in vonjave, pa tudi nova spoznanja. Nekomu bo verjetno vse to odveč, a sam se vidim kot večnega tujca, kjerkoli sem že bil in živel in ponosen sem na to.

Komentarji
 1. edin pravi:

  Lep zakljucek
  da se druzis najraje z tujci
  isto jaz razmisljam kot ti
  kakorkoli
  lep clanek
  edin23@gmail.com

 2. fosfos pravi:

  Hvala Edin 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s