Evropska centralna banka naj poskrbi za stanovanjski problem svojih zaposlenih

Posted: 11/11/2014 in Gospodarstvo in poslovanje, Mnenja
Oznake: , , , ,

5. Novembra je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavil zanimiv članek, kjer nemški socialdemokrati (SPD) zahtevajo, da Evropska centralna banka (ECB) s sedežem v Franfkurtu začne proaktivno sodelovati pri reševanju stanovanjske problematike mesta.

SPD namreč trdi, da bi ECB morala kot največji frankfurtski delodajalec sama graditi stanovanja za svoje zaposlene po vzoru Nemške centralne banke (Bundesbank) in ne tega problema prepuščati mestu in trgu. Posledice izrednega naraščanja števila zaposlenih se kažejo namreč v velikem priseljevanju in tako povišani potrebi po življenskem prostoru, ki pa ga ni več v izobilju. Tako se pritisk na cene najema in nakupa odraža v na momente nevzdržne cene nepremičnin, ki je že presegla zmožnost določenega sloja prebivalcev in so le ti prisiljeni na selitev na druge lokacije ali v manjša stanovanja. Od mojega bivanja tu redno spremljam odzive na spremembe v prostoru in vseskozi se čuti odpor ljudi ter nasprotovanje sedanjem stanovanjskem trendu. Ljudje so na ulicah in glasno kličejo po ureditvi, ki bo zagotovila plačljiv bivalni prostor za vse sloje prebivalstva neglede na dohodke. Sicer uradna mestna politika temu ne nasprotuje, ko opisuje svoja prizadevanja, a ko mesto proda investitorjem določena zemljišča, se tu obnaša, tako kot vsak prodajalec – prodati po najvišji možni ceni. In tudi ta transakcija je del končne cene nepremičnin, ki se pojavijo na nepremičninskem trgu.

ECB na ta očitek komentira, da svojim zaposlenim plačuje dodatek za stanovanje, kar pa še bolj vpliva na to, da si novi novozaposleni ECB lažje najamejo ali kupijo stanovanje kot obstoječi prebivalci, ki nimajo kakega tovrstnega dodatka, ki tudi ne rezultira neposredno v naraščanju števila novih stanovanj.

Nemška Bundesbank ima trenutno v Frankfurtu v lasti 17 stanovanjskih stavb s preko 1000 stanovanji za svoje zaposlene. Po Nemčiji pa jih je leta 2006 bilo okoli 4600. A tudi tu se stvari spreminjajo, saj Bundesbank po načelu gospodarnosti stanovanja počasi prodaja in tako zmanjšuje lastno lastništvo –  danes okoli 3500. V Frankfurtu znaša povprečna najemnina za Bundesbančno 64 m2 veliko stanovanje 688 EUR. Še pred 13 leti je znašala cena najema polovico, kar pomeni 100% podražitev v le 13 letih.

Problemi torej ostajajo in se samo premikajo med akterji. In tako kot si otroci podajajo žogico, se tu velike globalne inštitucije žogajo z miljardnimi naložbami in stroški.

Komentarji
  1. […] Evropska centralna banka naj poskrbi za stanovanjski problem svojih zaposlenih […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s