Pred dnevi sem zasledil zanimivo raziskavo, ki jo je naročila in objavila moja primarna banka ING-DiBa in nekako se mi je zdelo, da bi izsledke objavil tudi tukaj vam bralcem.

Prav zanimivo je bilo prebrati, kateri stroški, ki jih moramo plačevati bankam tukaj v Nemčiji najbolj poženejo kri po žilah. No, najprej naj omenim, da sem še toliko bolj z zanimanjem pogledal to raziskavo, saj sam praktično ne plačujem skorajda nobenih stroškov in bančni stroški ne predstavljajo pri normalnem poslovanju prav nobenega omembe vrednega zneska. A več o tem v nadaljevanju.

Torej vprašanja:

  • Kateri bančni stroški vas najbolj jezijo?
  • Kaj občutite, ko morate plačati stroške dviga gotovine na bankomatu?
  • Kako pogosto dvignete gotovino na bankomatu, ki ne spada v skupino vaše banke?
  • Koliko menite, da znaša višina stroška dviga na tujem bankomatu?

Število anketirancev za vzorec = 929

Screenshot318

Screenshot319

Screenshot320

Screenshot321

 

Torej, kako je pri meni. Glede na zavedanje bančnih stroškov, ko sem še živel in delal v Sloveniji, zelo dobro poznavanje področja oblikovanja cen v bankah za področje poslovanja s fizičnimi osebami (del mojega profesionalnega življenja), sedanjih stroškov, ki jih kot nerezident plačujem slovenski banki, ter primerjavi s stroški, ki jih sam plačujem sedaj tukaj v mojih nemških bankah, je zadeva prevej enostavna. Bančni stroški mi ne predstavljajo omembe vredno postavko mojega finančnega leta.

Redno uporabljam 2 banki, pri nobeni pa ne plačujem kakršnih koli stroškov vodenja niti odprtja računa. Transakcijski račun (Giro Konto) vključuje avtomatski limit v višini 4000 EUR (ponujeno mi je bilo 10.000 EUR), bankomatsko Maestro kartico, s katero lahko dvigujem brezplačno gotovino na bankomatih lastne in partnerskih bank, ter plačujem nakupe preko POS terminalov, VISA kartico (debetna kartica – sam lahko brezplačno vključim kreditno funkcijo kartice) s katero lahko brezplačno dvigujem EUR gotovino na vseh bankomatih z oznako VISA, ter plačujem nakupe v EUR v vseh europskih državah (za plačilo ali dvig gotovine v drugih valutah in državah 1,75% stroškov), brezplačna uporaba spletnega in mobilnega bančništva, brezplačna domača in vsa SEPA nakazila (tudi v tujino – torej do 50.000 EUR v vse EUR države+), brezplačna otvoritev, sprememba in zaprtje trajnikov in direktnih bremenitev, kakor tudi izvedba plačilnega prometa iz tega naslova. K transakcijskem računu spada tudi  varčevalni račun (Tagesgeldkonto s trenutno letno obrestno mero 0,6 – 0,8%). Za depo ne plačujem nobenih stroškov, prav tako nobenih stroškov za nakup točk investicijskih skladov, ki so ocenjeni z boniteto Morning Star, strošek nakupa/prodaje vrednostnih papirjev znaša 9,95 Euro po transakciji.

V Sloveniji pa kot nerezident plačujem mesečno 4,5 EUR vodenje računa, 0,65 EUR  za uporabo online in mobilnega bančništva, za standardni UPN nalog preko spleta 0,40 EUR za nakazilo.

Morda še to – v nemški davčni napovedi se dovoljuje navedba 6 EUR mesečno za stroške vodenja računa kot pavšalna davčna olajšava.

 

 

Komentarji
  1. […] Kateri bančni stroški najbolj razburjajo Nemce? […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s