Nakup GPS ure in izkušnje s Suunto Ambit2 S HR

Posted: 22/01/2014 in Mnenja
Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pred slabim letom dni sem se pričel kar intenzivno ukvarjati s tekom. V začetnih mesecih bolj v smislu golega preživetja, po prvih uspehih in občutnem napredku v kondiciji in splošnem počutju pa so se pričele kazati tudi prve ambicije po daljših preizkušnjah telesa in volje.

Kot vsak začetnik (no morda ne ravno vsak), sem pričel z opremo, ki mi je bila na voljo že doma. Za tek ne potrebuješ ravno neke opreme. Prve Asics superge so bile že doma, tako da nakup ni bil potreben. Kratke hlače prav tako, majice bombažne kolikor hočeš. In tako sem pričel tekati v bližnji okolici. Počasi je prišlo poletje in postajalo je vse bolj vroče. Ker se je povečeval tudi čas preživet na soncu, sem začel razmišljati o tem, kako optimirati počutje. Prvi ukrep je bil uvedba funkcijske športne majice. Tekaško majico sem imel doma, saj sem jo pred leti dobil v službi kot član športno kulturnega društva. A je vse do sedaj nisem imel priložnost uporabiti. Poleg tega mi je bila malce oprijeta takrat, a sem v tem času že nekaj kilaže izgubil, tako da glej no glej. Paše. Razlika izredna in od takrat v stalni uporabi.

Naslednje superge sem si omislil kar v Indiji. Niti ne najboljša ideja. O kakšnih hudih tehnoloških zadevah pri tekaški opremi nisem razmišljal, prav tako ne visokih investicij v to. Superge so kmalu postale utrujene in zopet je prišel čas za nove. Tako sem reci in piši v letu dni uničil 3 pare superg, saj sem že konec leta moral nabaviti zopet nove. V vsakem primeru sem potreboval par za v fitnes, ki sem si ga omislil za čez zimo.

No, očitno sem prišel do točke, kjer se tudi sam nisem mogel izogniti znanstvenem/komercialnem pristopu k teku in že sem stal v Runnerspoint na tekaškem traku, kjer so mi s kamero snemali stil teka, ter ugotovili pronacijo. Tako sem »investiral« v supertruper tekaške copate Adidas Supernova Glide 6 s športnim ortopedskim vložkom Currexsole Runpro za pronatorje, po domače »platfusarje«. Ali se je investicija izplačala in upravičila, ne vem. Bo povedal čas, pa še takrat ne bom zares vedel. Tolažim se s tem, da naj bi superge končno zdržale daljše obdobje. Upam.

Bolj kot obleka, ki se je z obiskom prireditev in nastopa hladnejšega obdobja počasi samodejno bogatila, se mi je pričela pojavljati potreba po GPS uri. Dolgo sem kolebal med dejansko pravo športno uro in med uporabo aplikacij na mobilnem telefonu.

Primarna potreba se je pojavljala v stalnem potrebnem merjenju razdalj, za kar sem uporabljal kar Google Maps. Za občutek popolnoma ok, a nekako postaneš vezan na znane proge, ki jih dnevno obdeluješ. Sicer se nabor počasi širi, saj sva z Ranjanom vsak od svojega doma načrtovala nove verzije poti glede na željeno in potrebno razdaljo.

Čas teka sem meril v absolutnem času glede na planirano razdaljo. Torej ni mi bil pomemben čas teka, kot razdalja, ki jo lahko pretečem. Tako sem po zaključku teka odčital čas potreben za razdaljo in nekako dobil občutek, kako kvaliteten je bil posamezen tek. Glede na to, da rad poslušam glasbo ko tečem, tovorim s seboj Applov Ipod Touch. Tako sem čas meril z aplikacijo Runtastic, ki mi je omogočala tudi vnos detajlov o teku, kot tudi hrambo zgodovine v obliki arhiva. Tako sem vedno lahko pogledal nazaj, kako sem se odrezal zadnjič. Aplikacija v polnem obsegu in uporabo na mobilnem telefonu z GPS funkcionalnostjo omogoča tudi tracking torej GPS spremljavo poti, ter nato prikaz na zemljevidu s spremnimi podatki o razdalji, tempu, višinski razliki, itd. Moji trenutni telefoni sicer imajo GPS podporo, a mi misel, da bi tekel z njimi nekako ni bila pri srcu. In tako mi je tak način spremljave mojega treninga bil popolnoma zadovoljiv.

A vse bolj me je pričela zanimati ideja o nakupu tekaške ure. Priznam. Gadgeti me pritegnejo in rad se odločim za uporabo.

Torej izhodišča mojih potreb so bila sledeča:

 • Želim vedeti razdaljo, ki sem jo pretekel
 • Želim spremljati čas teka
 • Želim vedeti povprečni čas teka
 • Želim spremljati trenutno hitrost / tempo teka (pace)
 • Podatke želim hraniti nekje na spletu in videti grafični prikaz opravljenega teka na zemljevidu
 • Podatke želim nato časovno primerjati in tudi tako ugotavljati napredek

To so bila moja izhodišča, s katerimi sem se podal v svet ponudbe tekaških ur. Zgoraj opisanem odgovarja prav vsaka GPS tekaška ura na trgu. Po primerjavah pa so se pojavile še druge želje in parametri, o katerih nisem prvotno toliko razmišljal.

 • Izgled ure – morda ne bi bilo napačno uro tudi nositi kdaj tako privat
 • Vodotesnost
 • Višinomer
 • Kvaliteta izdelave
 • Enostavnost prenosa podatkov v računalnik
 • Multisport – možnost uporabe ure na gorskem kolesarjenju
 • Navigacija
 • Cena
 • Vzdržljivost baterije
 • Možnost merjenja srčnega utripa

Pri ponudbi so mi prišle pod roke naslednje znamke ur:

 • Garmin
 • TomTom
 • Nike + (by TomTom)
 • Polar
 • Suunto
 • Adidas Micoach

Po prebiranju forumov in raznih testov, še posebaj priporočam tole lokacijo: http://www.dcrainmaker.com/ sem si nabor ur nekoliko zmanjšal. Po eni strani sem se malce spraševal ali je tole res potrebno, po drugi strani pa sem že bil nekako odločen, da se v to spustim, da pa le želim kupiti uro s katero bom res zadovoljen.  Torej je bilo potrebno najti ravnovesje med investiranim denarjem, kvaliteto ure in funkcijonalnostjo.

Polar mi je nekako zaradi dizajna izpadel iz nadaljnega ogleda. Adidas tudi, predvsem zaradi visoke cene in dokaj novega produkta.

Po izgledu mi je bila izredno atraktivna Nike+ ura s TomTom GPS tehnologijo. A za relativno visoko ceno nudi le malo funkcijonalnosti, poleg tega si vezan na Nike spletno platformo in podatkov ni mogoče izvoziti v standardnih formatih za uporabo z drugimi aplikacijami. Sicer nudi vse zahteve mojih primarnih potreb, a se v primerjavi z drugimi ponudniki hitro zadeva ustavi. Bistveni razlog zakaj sem opustil razmišljanje o tej atraktivni uri so bile izredno slabe izkušnje uporabnikov na spletu. Zelo veliko jih je namreč omenjalo rošenje ekrana in nato posledično takojšnjo okvaru. In to pri deževnem vremenu, kot tudi pri močnem potenju. Misel na to, da bi uro že po pol leta moral pošiljati v popravilo ali se ukvarjati z garancijami, mi ni bila prav nič simpatična. In tako je Nike+ potonil v ne.

TomTom ponuja 2 zelo zanimivi uri s posebnim dizajnom. Tekaško Runner in večnamensko Multisport. Razlika je v podpori večim športnim aktivnostim ter vodotestnost, ki naj bi bila zagotovljena pri Multisport izvedbi. Uro se upravlja z 1 gumbom, ki je pravzaprav na paščku. Ker je Multisport uro kupil Ranjan pred kakim tednom, bo resničen test izveden realno, tako da lahko morda čez nekaj časa opišem njegovo konkretno izkušnjo.

Garmin ponuja široko paleto ur, v vrhu ponudbe pa sta Forerunner 610 in 620. Triatlonskih ur nisem gledal, so gromozanske in neverjetno dobro ocenjene, vendar za moje potrebe pretirane oz. predimenzionirane

Garmin ima ime, dolgo tradicijo pri navigacijski tehnologiji in tako posledično visoko zaupanje kupcev. Tudi sam sem poleg avto navigacije redno uporabljal motoristično navigacijo ZUMO 550.

In tako so prišle v izbor ure tipa Forerunner 110, 210 in 610. Ure prejšnje generacija in tako cenovno zanimive ob velikem naboru uporabne funkcionalnosti.

Imel sem nekako tudi srečo in prijateljica mi je posodila njeno Forerunner 110 v testiranje. Sama se je odločila, da raje uporablja Endomondo aplikacijo na mobilnem telefonu kot uro.

Uro sem testiral v 5 tekih in prišel do naslednjih zaključkov.

 • Uporaba je enostavna. Uro na zapestje, pritisk na start, v primeru uporabe pasu za merjenje srčnega utripa se aktivira komunikacija s HR merilcem, ter nekako v 30 sekundah najde GPS signal
 • Ko ura najde signal se pritisne ponovno Start in prične s tekom
 • Prikazani podatki na uri so dobro vidljivi – hitrost, tempo, razdalja
 • Ura ne zazna zaustavitve pri semaforju in se ne zaustavi
 • Po koncu vadbe pritisnete Stop in pokazejo se zbrani podatki
 • Prenos podatkov iz ure v računalnik poteka preko posebnega kabla. In prav pri prenosu podatkov sem imel izjemne težave, za katere sem preko spleta ugotovil, da niso tako nepogoste. Po priklopu ure se je namreč ta popolnoma ugasnila. Enkrat sem potreboval cel dan, da sem jo z raznimi kombinacijami pritiska na gumbe »oživel«, najmanj pa sem za to vsakokratno opravilo potreboval 20 minut. Verjetno mi ni potrebno razlagati, da tovrstna izkušnja in delo nista zaželjeni in pravzaprav popolnoma nesprejemljivi. Velikanski minus.
 • Podatki na Garminovi strani Garmin Connect so pregledni in uporabni
 • Pri teku pri hladnejšem ozračju (okoli 5 stopinj celzija) v kombinaciji s potenjem se notranjost ure zarosi, kar govori o prepuščanju vode/vlage, čeprav je označena z ipx normo, ki tega naj ne bi dovoljevala. Tako gre dvomiti v kakovost izdelave.

Omenjeni 2 težavi sta me takoj odvrnili od nadalnjega razmišljanja o nakupu. Ker je FR 210 pravzaprav ista ura, le z več funkcijami je ostala v izboru še najdražja 610 z zaslonom občutljivim na dotik in veliko pohvale tako pri mojih znancih kot tudi na spletu. Tudi v vezi vodoodpornosti in funkciji virtualnega tekmeca.

In nato je prišel Suunto. Priznam, na začetku te znamke nisem dajal v realni izbor. Razlog – cena  in občutek, da gre za premijum izdelek, ki presega moje potrebe in je namenjena profesionalni uporabi. A težave s kvaliteto izdelave pri ostalih znamkah, ter dejstvom, da se je Suunto vedno znova pojavljal kot vodilna ura po trajnosti izdelka in funkcionalnosti poleg Garmina Forerunner 610 so mi to znamko postavili zopet v ospredje moje analize.

Suunto nudi ure za vse vrst športa in avanture. Zelo znani so pri alpinistih in potapljačih. Ure serije Ambit so namenjene že po definiciji multišportu, ter triatlonu. Model Ambit 2S pa je najbolj optimizirana tekačem, čeprav nudi fukcije za mnoge zvrsti športa. Torej za moje potrebe teka, kolesarjenja in morda občasno plavanja popolnoma odgovarja. Glede na dejstvo, da je namenjena tudi plavanju, zagotavlja popolno vodotesnost za moj način uporabe. Poleg že znanih funkcij nudi tudi kompas in navigacijo. Navigacija služi naprimer kot »Find Home«, torej pripomoček, ki mi bo kazal smer in oddaljenost hotela, kjer sem se znašel in morda odtekel v neznano, ter ob uporabi »Way Point« omogočal, da si traso zrišem doma in ji nato sledim s pomočjo navigacije na uri. Opisano sem si mnogokrat zaželel, ko se odpravim iz Frankfurta na hrib Feldberg in se vedno nova znajdem v situaciji, ko iščem pravo pot tja ali nazaj. Poleg tega mi je ura bila oblikovno izredno všeč in je uporabna tudi v »civilnem« času, v kolikor vas ne motijo glomazne ure. Že sedaj nosim že leta ogromne težke kose kovine iz tovarne Festina in Sector in sem takih ur vajen pravzaprav že vseskozi.

Tako sta v končnem izboru pristali Garminova Forerunner 610 in Suunto Ambit 2S. Ob tem sem se prvič začel ukvarjati z vprašanjem merjenja srčnega utripa. O tem pravzaprav nisem vedel ničesar, razen podatkov, ki jih preberem iz tekaškega traku in kolesa v fitnesu. Tako vem, koliko znaša utrip pred pričetkom vadbe, med vadbo in koliko ko »umiram« – torej sem na robu zmogljivosti. A kaj to dejansko pomeni, kako lahko razumem te podatke in jih uporabim pri svoji vadbi, o tem še  nimam pojma. Zato sem pričel prebirati materijal na to temo in ugotavljati, kaj to je in ali želim to tudi sam uporabljati. Razlika v ceni je le v dodatnem pasu – merilcu HR, ki ga lahko kupimo v kompletu z uro ali pa tudi kasneje posebaj. Zanimivo je, da ure uporabljajo nek standarden protokol ANT+, ki omogoča povezljivost z merilci in drugimi senzorji drugih proizvajalcev, kot so Shoe Podi ali recimo kadenčni senzorji na kolesih. Odločil sem se, da zadevo vzamem s HR in na sebi tudi preizkusim.

Torej primerjava Garmina s Suunto je razvidna na sledeči lokaciji:

Ko mi je prijatelj iz Ljubljane potrdil visoko kvaliteto in zadovoljstvo s Suuntom, h čemur je pripomogla še vizualna dopadljivost, navigacija in dejstvo, da je logika ure 2 leti mlajša in s tem bolj izpopolnjena in zelo dobri priložnosti, kjer je bila ura  namesto za Amazonovih 325 EUR na voljo za 275 EUR pri ponudniku Funktionelles.de, sem se odločil za nakup. Paket je prišel v slabem tednu. Ura je res velika in lepo izdelana. Ni težka in ni moteča pri teku. S HR senzorjem se poveže v nekaj sekundah, GPS pa prav tako najde v kakih 15 sekundah. Prikaz željenih vidnih podatkov je možno prilagoditi s pomočjo spletne aplikacije Movescount.com kamor se ura poveže preko USB vhoda in nameščenega Moveslink vmesnika. Prikaz podatkov, analiza in možnosti so navdušujoči, poleg tega pa Suunto omogoča po istem principu kot Applov Appstore namestitev raznih športnih aplikacij. Ker s tem še nimam izkušenj morda kaj več drugič.

V kolikor bi si želeli ogledati primer prikaza podatkov, mi pišite in poslal vam bom link mojega profila.

Že po prvih izkušnjah sem navdušen nad uro. Je zanesljiva in ponuja točno to in več kot sem želel. Preizkušena tudi v vodi, brez težav. Povezljivost odlična. Trajnost pa bo morala še potrditi. Tako se veselim na nadalnje druženje z novim gadgetom, ki me tako motivira za novimi napredki.

Komentarji
 1. […] Nakup GPS ure in izkušnje s Suunto Ambit2 S HR […]

 2. David pravi:

  Pozdravljeni,

  kako vam ura služi več kot eno leto po objavi? Zanimiva stran, ki ima skoraj 25% cenejše ure kot so pri nas. Vi ste verjetno naročili v Nemčijo dostavo, ker kolikor razumem tam tudi delate.

  Lp David.

  • fosfos pravi:

   Pozdravljen David, hvala za tvoj prispevek.
   Da, delam in živim v Nemčiji.
   Torej ura je še vedno fantastična. Brez kakršnihkoli težav in še vedno navdušen. Prav nobene obrabe ni vidno, pašček kot prvi dan, baterija zdrži še vedno kot na začetku, le v HR senzorju sem enkrat zamenjal baterijo. Sinhronizacija in pregled nad podatki odlicen, navigacija polno funkcionalna.
   Edina zadeva, s katero morda nisem optimalno zadovoljen je Movescount, ter spletni servis, kjer so shranjeni podatki iz ure. Imeli kar nekaj težav vsake toliko mesecev, tako da takrat ni bilo možno naložiti podatke. To je trajalo tudi po nekaj dni. Ker pa nisem življensko odvisen od 24/7 dostopa, pač podatke uploadam z zamikom. Na uri je zadosti prostora – mislim da 99 vadb, torej logov in strah pred izgubo podatkov ni upravičen. Bi pa se pridružil mnogim, da bi bila offline programska različica več kot dobrodošla.
   Lepo pozdrav

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s