Delo v Avstriji – Majina bogata izkušnja

Posted: 06/10/2013 in Gospodarstvo in poslovanje, Mnenja
Oznake: , , , , , ,

Veseli me, da lahko tukaj objavim novo zgodbo. Zgodbo mlade prijateljice Maje, ki je po študiju uspela dobiti začasno delo v tujini in to priliko tudi izkoristila. Po najinem pogovoru sva se strinjala, da je zgodba in izkušnja zanimiva tudi za morebitne bralce tega bloga in tako zapis v obliki intervjuja tu sedaj tudi objavljam.  V kolikor bi zeleli stopiti v kontakt z njo, mi sporočite vaše kontaktne podatke, pa jih posredujem naprej.

Salzburg

Maja pozdravljena, veseli me, da lahko tukaj objavim tvojo zgodbo o tvojem 6 mesečnem delu v Avstriji in da tvojo izkušnjo potom bloga deliš z nami.

Najprej me zanima, kako si prišla do te zaposlitve pri enem od velikanov avtomobilske industrije v njihovi poslovni enoti v Avstriji?

V tem podjetju sem delala že v Sloveniji preko študentskega servisa v prodajnem oddelku. Ker sem imela že od nekdaj izrazito željo po delu v tujini, sem se prijavila na razpis v Avstriji, kjer so me po dveh telefonskih intervjujih tudi izbrali.

Kakšni so bili občutki, ko si se odločala, ko si spoznala, da je priložnost resnična in kaj se ti je dogajalo v mislih? Si imela pomisleke iti ali ne? Si se s kom pogovorila?

Moram priznati, da sem se prijavila samo za “ hec“. Ko so me poklicali in me obvestili, da sem izbrana sem bila polna adrenalina, a hkrati tudi polna pomislekov. V celotni fazi odločanja iti ali ne, mi je bila v veliko pomoč takratna sodelavka, ki je že imela tovrstno delovno izkušnjo v tujini in sicer pri nekem drugem velikanu avtomobilske industrije v Stuttgartu. Menim, da je ona glavni “krivec”, da sem imela pogum in samozavest, da sem se podala na delo v Salzburg.

Kako je potekala komunikacija z delodajalcem?

Vsi sestanki in celotna komunikacija je potekala v angleščini, saj je podjetje v Avstriji glavni sedež za jugovzhodni in osrednji evropski trg. Zaposleni prihajajo praktično iz vseh teh držav za katere delo poteka, kot so Čehi, Poljaki, Slovaki, Bolgari, Romuni, Madžari ter nekaj Slovencev, seveda pa je največ Avstrijcev.

Kaksna je tvoja izobrazba in kaksne delovne izkušnje si si obetala?

Sem uni. dipl. ekonomist  – smer management, sedaj pa sem na podiplomskem študiju – smer Marketing. Obetala sem si predvsem izkušnje v marketingu, ker jih do tedaj še nisem toliko imela, vendar sem bila pripravljena srkati vsako novo znanje, ker mi je ta priložnost takrat veliko pomenila.

Kako so potekale priprave na odhod?

Ker sem vedela, da je to samo začasno delo, sem prijavila samo začasno bivališče. Banke in telefonskega računa nisem menjala, vendar če bi ostala dlje, bi to seveda naredila. S stanovanjem sem pred odhodom imela kar nekaj težav, vendar so bili v podjetju zelo prijazni in mi plačali 1 mesec stroške bivanja v hotelu. V tem prvem mesecu sem nato iskala stanovanji in hodila na oglede, ter g našla nato po treh tednih. Bila pa sem izredno presenečena, kako drage najmenine so v Salzburgu.

Aktivnosti in občutki zadnjega tedna dni pred odhodom

Če priznam, se nisem kaj dosti pripravljala, saj sem se do konca zadnjega tedna opravljala svoje delo v slovenski pisarni, v soboto pakirala, v nedeljo odpotovala ter v ponedeljek začela na novem delovnem mestu v Salzburgu. Pri meni se je vse dogajalo tako hitro, da še sama nisem dojela, da sem zares tam. Vendar je bilo do mojega doma slabe tri ure voznje, tako da to spet ni bila takšna razdalja, da ne moreš iti domov in dejansko se nisem počutila, da delam v tujini, ravno zaradi te kratke razdalje do mojega doma v Sloveniji.

Sprejem in prvi teden po prihodu

Sprejem je bil zelo običajen, začelo se je s kratkim uvodnim sestankom o mojih delovnih aktivnostih in s predstavitvijo mojega delovnega teama. V prvem tednu sem imela še na voljo svojega predhodnika, kateri mi je razložil aktivnosti in sproti pojasneval postopke mojega dela.

Kako bi opisala spremembo v tvojem zivljenju napram življenjenju v Sloveniji? Kako bi opisala kvaliteto življenja v Salzburgu?

Na splošno je standard življenja veliko boljši, kar je vsem znano, vendar se pri meni to ni veliko poznalo, saj so bili stroški bivanja zelo dragi. Stroški hrane in najemnina so veliko višji kot pri nas, obleke in bencin pa enako. Bila sem navdušena nad njihovo kulturo obnašanja, ki je veliko bolj razgledana, kot pri nas. Začela sem vedno bolj opažati razlike med slovenci ter avstrijci tudi v delovnem okolju, vendar ker sem zelo prilagodljiva, nisem imela nobenih težav se adaptirati v novo okolje.

Kako si ohranjala stike z domačimi in kako je s socialnim življenjem v Avstriji?

Vsakodnevne stike z domačimi sem ohranjala preko Skypa, vendar so me domači tudi kdaj obiskali ali pa sem jaz odšla domov za kaksen vikend, tako, da z ohranjanjem stikov ni bilo težav. Kot sem že omenila, je bila razdalja samo 300 km tako, da sem bila zelo blizu, če smo si zaželeli stikov. Menim, da je s socialnim življenjem tako, kot si ga sam narediš ali kot imaš sam potrebe po socialnih stikih in je povsod popolnoma enako, doma ali pa v tujini. Ker sem bila v Salzburgu na delovni praksi sem spoznala in se nato družila največ z ljudmi iz delovnega okolja. Vesela sem, da sem bila tukaj v bolj toplih mesecih, saj je bilo tako veliko priložnosti po službi obiskati kaksno jezero, igrati odbojko ter večerjati in spiti kaksen koktejl zunaj v centru Salzburga. Ker sem praktično večinoma delala, sem v nočno življenje odšla samo enkrat v 6 mesecih mojega bivanja tukaj, vendar je bilo tako super, da to verjetno ne bom pozabila nikoli 🙂

Tvoja pričakovanja in realnost

Moja pričakovanja so bila, da pridobim mednarodno izkušnjo in da se vrnem s tem kot s konkurenčno prednostjo. Tako je tudi bilo.

Odnosi med sodelavci, kako je bilo s komunikacijo zaradi jezika?

Odnosi v mojem teamu –  oddelek marketinga so bili precej poslovni. Pri avstrijcih se dela in ni časa za kaj drugega kot delo. Vendar sem se postopoma privadila in spoznala sodelavce iz drugih oddelkov s katerimi sem se super razumela in hodila na kosilo v menzo. S komunikacijo nisem imela težav, saj je vse potekalo v angleščini, zaradi velikega števila tujcev, ki so zaposleni pri tem podjetju. Vendar sem ob priliki, (ponavadi v prostem času) povadila svojo nemščino.

Kakšne izkušnje si pridobila, ki jih v Sloveniji ni mogoce pridobiti? Kaksne so razlike po tvoji izkušnji?

Že to, da sem imela priložnost delati za tako znano podjetje v Avstriji je bila zame ogromna izkušnja. Dobila sem največ izkušenj v marketingu in bila sem povabljena da sem sodelovala pri projektu električnega vozila. Teh izkušenj, ki jih v Sloveniji ne moreš pridobiti je bilo vsakodnevno veliko in se jih ne da opisati, treba jih je doživeti J

Kaj bi sporočila Sloveniji, kaj bi morala kopirati od tujine?

Vsekakor bi morale biti v Sloveniji obvezne študentske ter plačane prakse. Tako bi lahko mladi ljudje dobili več izkušenj in bi vstopali na trg dela hitreje in bolj samozavestno. Največji problem v Sloveniji je sedaj brezposlenost mladih, ker nimajo izkušenj ne poguma in ne znanja, zato prihaja do velikega problema. V Avstriji dajejo velik pomen na mlade ljudi, saj v podjetje lahko prinesejo več inovativnih zamisli, imajo veliko več motivacije za delo in so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas za kariero. Avstrijci znajo ta potencial v mladih izkoristiti, v Sloveniji pa jim niti ne dajo možnosti in ni prostora za mlade in ambiciozne ljudi.

Kaj bi sporočila drugim, ki še razmisljajo ali podajajo na delo v tujino?

Če še razmisljajo o delu v tujini, naj le grejo, saj je to dragocena izkusnja za kariero in prav tako zelo dobra izkušnja tudi za grajenje osebnosti in samozavesti.

Sedaj se vračaš z dragoceno bogato izkušnjo. Kakšni so tvoji plani za naprej, kako lahko izrabiš tvoje nove izkušnje, oz. kaj je tisto, kar bi lahko slovenski delodajalec s teboj takoj pridobil? Se vidis v prihodnjosti zaposlena v Sloveniji ali v tujini?

Tako je. Kot sem že omenila, sem se odločila za to delo, ker sem vedela, da bo to zame konkurenčna prednost v Sloveniji. En teden po prihodu iz Salzburga sem dobila redno službo v podjetju, ki je letos pridobil gazelo osrednje Slovenije in tako sem dosegla svoj cilj. Podjetje je nemški koncern tako, da se nikoli ne ve kdaj me pot spet zanese v tujino.

Maji še enkrat hvala za prispevek in želim ti vse dobro pri tvoji nadalnji poti. Vam bralcem pa želim, da najdete pravo pot v svojem delovnem življenju, kjer boste našli pravo zadovoljstvo.

Salzburg_Wappen.svg

V kolikor želite biti samodejno obveščeni o novem zapisu na teh straneh lahko zgoraj levo vpišete svoj elektronski naslov in novica vas pričaka v vašem elektronskem nabiralniku.

Komentarji
 1. krigl pravi:

  No, sliši se zanimivo 🙂
  Čestitam za tako izkušnjo in dober začetek karierne poti

 2. fosfos pravi:

  Hvala Krigl, bom prenesel Maji.

 3. Borut pravi:

  Lepo, me pa moti povzdigovanje te kariere ter žrtvovanja prostega časa za službo. To ni nekaj na kar bi naj bili ponosni, to je žalostno, zelo žalostno…

  Konec koncev delamo da preživimo in ne živimo da delamo.

  Drugače pa čestitke za službo in obilo uspehov, tako službenih, predvsem pa osebnih!

  LP

  • fosfos pravi:

   Hvala Borut za tvoj komentar. Moram pa reči, da se ne strinjam popolnoma s tvojim mnenjem. Da seveda mora biti neka zdrava mera vsega, neko pravo ravnovesje, o temu ni dvoma. A včasih pač ne gre drugače, kot da je potrebno stisniti in opraviti potrebno.
   Delo je za mene del moje identitete in na to ne gledam iz oči, da bi delal, da preživim. Delo mi nudi dimenzijo in infrastrukturo za ustvarjalnost, za testiranje zamisli, za spoznavanje drugačnosti, za dober občutek biti del nečesa, nudi mi socialno življenje in me na koncu koncev tudi definira kot osebo. Torej delo ne sprejemam kot obveznost pač pa kot nepogrešljiv del mojega življenje in razlog obstoja v družbi.
   Popolnoma pa se tudi zavedam, da ima vsak drugačen pogled in izkušnje na to.

   Dobre želje pa seveda prenesem z veseljem

   • Borut pravi:

    Vsekakor se strinjam – sploh sam sem v takem poklicu, da je preprosto del življenja vendar pa mora biti čas za vrt, družino, prijatelje, dopust itd…. drugače zadeva nima smisla.

    Sam sem izkusil popolno zasvojenost z delom, še sedaj 3 leta po živčnem zlomu in popolni izgorelosti sem na antidepresivih. To je tudi vzrok da dobim kar ošpice ko slišim mlade karieriste povzdigivati 12 in več urne delavnike :).

    Drugače pa kakor komu paše.

    Lep pozdrav.

   • fosfos pravi:

    Pozdravljen Borut, ja paziti je potrebno, saj ves, da prevec je enostavno prevec. Zelo poenostavljeno bi rekel, “dokler je zabavno”, toliko casa si na pravi poti, ko pa ta moment izgine, pa lahko ostane samo se delo in intenzivnost se lahko sprevrze v zasvojenost in tako naprej, Iz preteklih izkusenj lahko recem, da je veliko ljudi v sluzbi po 12 in vec ur, a ali tudi delajo? Ali ne nabirajo morda le ur in pik pri svojih nadrejenih? Pri vsem tem gre tudi za efektivnost dela in produkt nekega vlozenega casa, ki mora biti smotrn. Tukaj v Nemciji opazam zanemarljivo primerov, ko bi ljudje stepali ure samo zato, da lahko recejo koliko delajo. In tudi po meritvah nemci delajo povprecno casovno manj, a so hkrati svetovni prvaki v eficientnosti dela. Nasprotno pa meritve pokazejo, da najvec delajo recimo Grki, pa vsi vidimo, kaksno je stanje tam. Temu moram sicer malce oporekati, saj sem delal z Grki in ni bilo ne duha ne sluha o neefektinem delu v prazno.
    Nihce naj ne pozabi, da je zdravje na prvem mestu in da delo ni edina stvar v zivljenju, je pa njegov sestavni del.

 4. P.J. pravi:

  Ce smem tud jaz pritegniti… locevanje “sluzbe in druzbe” se mi zdi pogosto pretirano. Sam delam to, kar me veseli in pogosto kak sluzbeni oreh strem doma… Preprosto, ker mi je to kar pocnem pri srcu, mi je hobi.

  Delamo za to da zivimo? Izhodisce, ki se mi zdi nadvse zanimivo… Vprasam se, ali bi bilo moje zivljenje res izpolnjeno, ce ne bi pocel tega, kar mi je pri srcu. Zato morda namig v drugi smeri: Zivljenje je preprosto prekratko, da bi poceli “napacne” reci.

  Premislite, kaj si v resnici zelite v zivljenju poceti. Premislite, kaj si zelite poceti tako mocno, da bi to poceli celo zastonj. Nato izpilite mojstrstvo v tej obrti… In takrat vam cas, porabljen za sluzbo ne bo vec pomemben, saj vas bo izpolnjeval. Saj boste ziveli svoje sanje. 😉

 5. svit pravi:

  Čist novodobno suženjstvo. Ta primer je se lep. Nekateri pa celo druzino zapustijo…

 6. […] Delo v Avstriji – Majina bogata izkušnja […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s