Izkušnja bralca – sedaj po nekaj mesecih v Nemčiji

Posted: 19/09/2013 in Gospodarstvo in poslovanje, Mnenja
Oznake: , , , , , ,

2012_04 Wiesbaden 054

Veseli me, da lahko tukaj objavim izkušnjo D.C. o delu v Wiesbadnu v Nemčiji in da jo na ta način deliva z vami. Pred odhodom sva se že slišala in takrat objavila “stanje” pred odhodom. Tako me je sedaj zanimalo “stanje” po dejanskem prihodu in nekaj preživetih začetnih mesecih.

Predpriprave na odhod

Zaradi vzhičenja se mojih predpriprav niti ne spomnim najbolje. Ker imam lastniško stanovanje v Sloveniji, sem imel še največ skrbi z njegovo oddajo. Kakšen mesec pred odhodom sem dobil najemnika in sem bil zaradi tega kar zadovoljen. Vso dokumentacijo pa sem urejal dejansko po odhodu. Prijavo stalnega prebivalisca sem lahko opravil šele, ko sem se prijavil tukaj v Nemciji.

Aktivnosti in občutki zadnjega tedna dni pred odhodom

Zadnje dni pred odhodom sem bil na dopustu in sem se najbrž podzavestno nekako že pripravil na dan odhoda. Teh deset dni je zelo hitro minilo. Predvsem sem si želel biti čim več časa s svojimi najbližjimi, ter prijatelji. Kaksnih pretiranih občutkov ali stiske nisem imel, saj to sem imel že za seboj v času, ko sem razmišljal o sprejemu ponudbe. Ko pa je padla odločitev, si nisem hotel dovoliti, da me čustva premagajo.

Sprejem v nemškem podjetju pri prihodu

Torej v Nemčijo sem prišel dan pred dejanskim pričetkom dela. Zmenjeni smo bili, da me kolega počaka pred pisarno. Po krajšem ogledu pisarne sem dobil mobilni telefon in prenosni računalnik. Potem pa so mi pokazali, kje se nahaja začasno stanovanje, ki mi ga je podjetje plačalo za prvi mesec. Mogoce edina prava ugodnost je, da sem dobil sluzbeno vozilo in sluzbene kartice, ki mi v casu poskusne dobe ne pripadajo. 30 dni dopusta je tudi ugodnost, ki je v Sloveniji nisem imel.

Stanovanje in prehrana, prevoz, zavarovanja, finance, prijavo in dokumente, ter zdravstvo? 

Za enkrat imam stanovanje v najemu, ki pa je sicer izven mesta, v katerem delam. A mestece ima vseeno zelo dobro infrastrukturo. Vse kar potrebujem je na dosego roke ali nekaj minutk stran počasne hoje. Imam urejeno zdravstveno zavarovanje in tudi nezgodno zavarovanje — “Haftpflichtversicherung” — baje je to tudi stvar, ki jo v Nemčiji potrebuješ. Kar se prevoza tiče nimam nobenih težav, ker imam službeni avto. Prijava prebivališča je potekala neverjetno enostavno in hitro. Prideš z dokumentom v civilni urad — Bürgeramt — in opraviš prijavo. Edino, kar nimam še urejeno je vozniško dovoljenje. Na slovenskem uradu na Tobačni so mi rekli, da ni potrebno menjati dokument. A se lahko zakomplicira pri podaljšanju, ker za podaljšanje moraš biti prijavljen na slovenskem naslovu vsaj 6 mesecev prej. To se mi zdi čisto nesmiselno, zato bom poskusil čimprej zamenjati tudi vozniško. Glede prehrane pa ni nekih posebnosti. Večinoma jem v restavracijah blizu službe, a si za vikend nekaj tudi sam skuham. Torej navado prehranjevanja imam skoraj enako kot je bila v Sloveniji. Manjši problem nastane pri odpiranju bančnega računa, ker potrebuješ stalni naslov. Jaz v trenutku odpiranja nisem imel še najemniškega stanovanja, a smo v dogovoru z banko to tudi hitro rešili.

Plačilo

Plačilo je redno in je tako kot dogovorjeno. Le za variabilni del so pogoji malce nedosegljivi, ampak to je že druga zgodba.

Sprememba napram življenjenju v Sloveniji

Če si človek z pozitivno energijo in če si močno želis nekaj, sprememb ne bos čutil. Sam sem imel željo čimprej se integrirati v okolje. Igram košarko v lokalnem klubu, hodim s sodelavci na razne prireditve — od nogometnih tekem do npr. bowlinga ali pijače. Skratka nasvet za vse tiste, ki želijo primerjati življenje pred selitvijo in po selitvi je enostavno, da tega nikar ne počnite. Mislim, da je to enako, kot če bi v vsaki novi punci iskal nekaj, kar te spominja na staro punco. To enostavno ne gre. Seveda so družina in prijatelji daleč stran, a tukaj si gradiš novo zivljenje in to naj ti bo vodilo za naprej.

Stiki z domacimi in druzabno zivljenje

Stike z domačimi ohranjam predvsem preko interneta. Bodisi je to komunikacija preko Skype, whatsapp, viber,… skratka VOIP tehnologija. Družabnega življenja med tednom skoraj da ni. Vse se dogaja med vikendom. Dopuščam pa seveda moznost, da pravega družabnega življenja se nisem občutil.

Tvoja delovna izkusnja, razlika med pričakovanji in realnostjo. Odnosi med sodelavci, komunikacijo zaradi jezika

Ker sem že prej delal na mednarodnih projektih, sem imel pričakovanja dokaj realno postavljena. Odnosi med sodelavci pa so enaka kot v vseh podjetjih, v katerih sem imel možnost delati. Že od samega začetka sem dal sodelavcem jasno vedeti, da z menoj komunicirajo izključno v nemškem jeziku. Na nek način jim je bilo to všeč. Seveda, ko pa pridemo do jezikovne bariere — predvsem z moje strani — pa na hitro to opravimo v angleškem jeziku.

Delovna izkušnja

Ne morem reci, da bom tukaj pridobil drugačne izkušnje, saj sem že prej opravljal delo izven meja Slovenije. Če pa primerjam izkušnje lahko rečem, da nekih bistveno velikih razlik ni.

Pred samim odhodom sem ogromno časa preživel za računalnikom in preverjal različne stvari. Vse kar sem se spomnil sem takoj preveril na internetu.

Moji plani so trenutno vezani na delo tukaj in na ustvarjanje doma, druzine, ipd. Ta selitev mi je dala novo izkušnjo v zivljenju. Začel sem v bistvu iz ničle. a se vztrajno dvigam. Resnično dvomim, da bi v Sloveniji znali ceniti moje izkušnje v primeru moje vrnitve, saj sem že prej doma imel izkušnje z delom v tujini.

Svojo prihodnost vidim izključno v tujini. Če ne tukaj v Nemciji, potem pa nekje drugje.

Pogled na Slovenijo od tukaj

Seveda spremljam dogajanje v Sloveniji in se mi zdi da Slovenija nima prave vizije, kaj sploh želi narediti. Včasih so bile prioritete EU in NATO, zdaj pa…?

Slovenija se bo morala zbuditi in se otresti klientelizma, ter opraviti s svojo pol preteklo zgodovino. Tako močno si želimo zbežati iz Balkana, a vse poteze nas vlečejo ravno k Balkanu. Seveda nimam nič proti Balkanu, saj sem tudi sam “potomec” Balkana.

Mogoce  za enkrat preveč objektivno gledam na življenje v Nemčiji in težko povem, kaj je boljše ali ne.

Tvoje sporočilo

Nič drugega kot, da pridobijo čimveč informacij glede življenja v tujini, glede podjetja, glede socialnih pravic ipd.

Komentarji
  1. […] Izkušnja bralca – sedaj po nekaj mesecih v Nemčiji […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s