Prvi del opisa lahko najdete tukaj.

Po oddaji davčne napovedi v Nemčiji, sem si kot vsako leto priskrbel potrdilo, da sem nemški davčni rezident (Ansässigkeitsbescheinigung) in le to posredoval skupaj z vprašalnikom na slovenski DURS. To je potrebno namreč urejati vsako leto, v kolikor želite prejeti odločbo, da ste slovenski davčni nerezident. Potrebno je namreč vedeti, da Slovenija namreč v primeru, da tega ne storite, želi poseči v vaš žep in vas za razliko med davkom plačanim v Nemčiji in davkom, ki bi bil odmerjen po slovenski metriki dodatno obdavčiti, pa čeprav prihajate le sem ter tja na obisk ali pa tudi to ne.  Zahtevek za ugotavljanje davčne rezidentnosti je potrebno vlagati vsako leto posebej (ni mi še uspelo izvedeti, kdaj tega več ne bo potrebno) in letos sem ugotovil, da je očitno tolmačenje vašega statusa popolnoma prepuščeno referentu na DURS, saj sem ob nespremenjenih okoliščinah letos dobil drugačne informacije kot prejšnja leta.

In tako sem konec maja 2013 končno prejel odgovor davčne uprave Republike Slovenije

Ne morem verjeti, ali pač. Pa saj sem v bistvu pričakoval. Glede na slabe izkušnje od mojega klica na Davčno upravo, ko sem dobil z zlonamernim glasom informacije o mojem povpraševanju v vezi ponovnega postopka določanja davčnega rezidentskega statusa za leto 2013.

Torej, DURS mi je poslal po 2 mesecih odločbo, v kateri so mi določili slovensko davčno rezidentstvo?!?. Seveda sem takoj napisal ugovor in obenem pritožbo čez postopek.

Naj pojasnim.

Za tiste, ki me iz mojega bloga še ne poznate, sem Slovenijo zapustil konec leta 2010 in se odpravil v Nemčijo.

Za leto 2011 in 2012 je DURS izdal odločbo, da sem davčni nerezident Republike Slovenije in tako v popolnosti davčni rezident Republike Nemcije. Za leto 2013 na podlagi identičnega stanja pa ne. Le kako je to mogoče? Zakon se ni spremenil, moje življenje tudi ne. Ali je mogoče, da se na DURS tolmači zakon »prosto po Prešernu«, torej v popolni svobodi davčnega uradnika, ki obravnava vlogo? Očitno da.

Dodatno k temu pa moram povedati še naslednje. Ne samo, da se moje življenje ni spremenilo v ničemer, kar bi me dodatno vezalo na plačevanje davkov v Sloveniji. Še več – sedaj imam celo odjavljeno stalno prebivališče.

V Sloveniji nisem in ne bom prisoten skupaj več kot 183 dni v letu 2013, kakor tudi nisem bil leta 2012 in 2011, ko sta mi bili izdani odločbi o nerezidentnosti na popolnoma identičnih podatkih kot sedaj. No, razen tega nimam niti stalnega bivališča več v Sloveniji. V Slovenijo se tudi nimam namena vračati.

Slovensko vozniško dovoljenje je pravno veljaven dokument v Nemčiji in ga ni potrebno zamenjati. Ob poskusu zamenjave sem to prejel tudi potrjeno s strani nemškega urada in za to ne obstaja prav nobenega razloga, da bi to moral storiti.

Slovenski potni list imam, ker mi ni bilo v nobenem trenutku in komunikaciji z slovenskimi upravnimi organi rečeno, da bi se moral zaradi davčnega statusa odpovedati slovenskemu državljanstvu. V kolikor je to potrebno, prosim za ustrezno pravno podlago, ki bo osnova za pridobitev drugega državljanstva.

Navedba v obrazložitvi, da sem ostal vključen v pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji je neresnična. Z nastopom zaposlitve v Nemčiji sem pokojninsko in invalidsko zavarovan izključno v Nemčiji. Predpostavljam pa, da moja pretekla vplačila v pokojninska in invalidska zavarovanja v času moje zaposlitve v Sloveniji ostajajo nedotakljiva do takrat, ko bo nastopila pravica uživanja mojih že vplačanih sredstev iz preteklosti. Tako vsaj upam.

Nedopustno je, da si DURS tolmači pravno podlago v teh treh letih različno in da manipulira z ljudmi, kakor jih je volja v odvisnosti od presoje posameznika  in da si poskuša prilaščati davke od ljudi, ki so se tudi zaradi nevzdržnih razmer v Sloveniji izpostavili rizikom in težavam odhoda v tujino, ter bili prisiljeni se odpovedati vsakdanjem stiku z družino.  Še enkrat poudarjam, da plačujem in bom plačeval vse davke izključno državi v kateri običajno živim in delam. In to je sedaj Republika Nemčija v kateri sem rojen, sem obiskoval šolo in imam tukaj vso svojo osebno lastnino in tako osebni  in ekonomski interes. Slovenija mora doumeti, da ne more nespremenjeno pobirati davke od ljudi, ki jih ni več v Slovenji.

Kakšna je to logika?

-živiš v Sloveniji – plačuješ davke Sloveniji,

-ne živiš v Sloveniji – plačuješ davke Sloveniji

S svojim svojimi odločitvami in dejanji DURS na ta način predstavlja obraz Slovenije v tujini. Če želijo s svojimi spreminjajočimi odločitvami doseči, da se morajo prav vsi slovenski rojaki v tujini odpovedati slovenskemu državljanstvu, potem naj to tudi pravno jasno povedo. Ne pa, da manipulirajo s pravno osnovo na način, ki v nas vzbuja občutke, da Slovenija neupravičeno posega v žepe Slovencev, ki so zbrali toliko motivacije in moči, da smo se podali na novo samostojno  pot in nismo čakali v zapečku, kdo bo za nas poskbel in nam dal vsakdanji kruh.

Sram jih je lahko, da uporabljajo za zagovor njihove odločitve člane moje družine, saj je naš način življenja zahteva fizično ločenost in smo že zaradi tega prikrajšani v našem življenju. Razlika med Slovenijo in Nemčijo se pokaže tako tudi v tem, da je Nemčija solidarna in razumevajoča tudi do tega, med tem ko se DURS predstavlja kot inštitucija obiranja ljudi ne glede na nič. To mi je bilo jasno že iz telefonskega razgovora letos v začetku leta.

Po dobrem mesecu in pol sem dobil informacijo, da je DURS prepustil sedaj zadevo organu II. Stopnje, to je Ministrstvu za finance, ki naj bi odločal o moji pritožbi. Od tega je sedaj tudi že več kot 3 mesece, o odgovoru ne duha ne sluha. Od vložitve Pritožbe pa je minilo že skoraj 5 mesecev.

Kopijo pritožbe nameravam poslati tudi na Predsednika Republike Slovenije, ter inštitucij, ki se ukvarjajo s Slovenci po svetu, saj ne morem verjeti, da se soočam s tako mačehovskim odnosom države, za katero sem do leta 2011 izpolnjeval vse zahteve, plačeval davke v polnem obsegu, sodeloval v osamosvojitveni vojni leta 1991, deloval kot prostovoljec, v svojem življenju in delu predstavljal Slovenijo kot deželo z visoko pravično družbo.

Rojen sem v Nemčiji, starša sta slovenca. Obdobja svojega življenja sem živel v obeh državah, navijam tako za nemške športnike, kakor tudi ponosno navijam za Slovence, sploh v teh dnevih evropskega košarkarskega prvenstva in prijateljem opisujem lepote obeh držav. Volil sem v obeh državah. Morda ekstremno, a žal mi na momente v misel pride vprašanje, zakaj sploh še imeti slovensko državljanstvo po tako negativnih izkušnjah? Ali pomeni biti Nemec/Slovenec, da imaš tudi ustrezen papir ali zadostuje, da se enostavno tako počutiš…

Komentarji
 1. P.J. pravi:

  Ne sodi sicer cisto v zastavljeno temo, a odkar je gospod na DURS-u izrekel stavek: “Gospod, veste… jaz vem, da imate prav, toda veste… sluzbe ne rastejo na drevesih. Poskusite s tozbo. Vem, da bo prislo skozi.”, mi je, ko imam opravka s slovenskim uradnistvom vedno pred ocmi Dantejev pekel: “Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate”.

  • fosfos pravi:

   “Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate tukaj”. Še vedno upam, da temu le ni povsod tako. Si sicer mislim, da je še posebno v današnjih časih tako, da je strah pred izgubo službe povezan z skrivanjem in neizpostavljanjem.
   Odgovora pa tudi sedaj po več kot 3 mesecih še nisem prejel.

 2. P.J. pravi:

  Imam pa eno na zalogi, ki je sicer lahko tudi povsem korektna, je pa dokaj skregana z zdravo pametjo. 🙂 Sam sem se v Nemcijo odpravil, ker so izgledi v Sloveniji bili iz dneva v dan slabsi, prihranki so kopneli, prilivi zaostajali… In tako sem se odlocil. Ker sem bil “na svojem”, kot se temu rece, sem se zaradi previdnosti odlocil, da izkoristim moznost in samega sebe “napotim na delo v tujino”. Ce bi se slucajno zalomilo in bi po hitrem postopku moral nazaj. No, pa se ni… 🙂

  Poslovni prostor je oddan naprej, vse urejeno po crki zakona, nato pa… Pride g. inspektor in povsem korektno ugotovi, da na naslovu podjetja le-to ne opravlja dejavnosti. In tudi povsem korektno sprozi postopek izbrisa brez likvidacije (saj so bile vse obveznosti sproti poravnane).

  Skratka, izbrisali so mi podjetje. Povsem korektno in po crki zakona. Nimam ugovora. Tudi prijava statusa “Freiberufler”-ja je tukaj nekaj rutinskega, tako da nee skode nisem utrpel. Niti davcno nisem kaj dosti na boljsem ali slabsem, saj nizji davki tukaj odtehtajo olajsave zaradi “napotitve”…

  Mi je pa zanimivo iz vidika zdrave pameti… Izbris pomeni (v mojem primeru) enega in pol (soproga je bila pri meni zaposlena za polovicni delovni cas) davkoplacevalca manj. Zaradi rutinske togosti doticnega inspektorja, ki je bil zaradi “odkritja” verjetno celo stimuliran, je torej drzava pljunila v lastno skledo, kot temu recemo po domace. Zato opuscam vsako upanje… 🙂

  • fosfos pravi:

   Se strinjam, torej verjetno je ze v skladu s kakimi pravili, ki jih imajo, je pa naravnost noro, da pocnejo neumnosti na delih kjer bi lahko upraviceno jemali, po drugi strani pa se posluzujejo tako nizkotnih fint.
   Cel sistem nima ne repa ne glave, ima pa velik vpliv na zadovoljstvo ljudi, ki se sprašujejo živeti tu ali ne. Nekako se mi zdi, da se nekdo prav trudi narediti to deželo nevzdržno. Pa tko “fejst državica” bi lahko bila.

 3. Marica Gorjan pravi:

  Pozdravljeni,

  z veseljem prebiram vse vaše »utrinke«.

  Januarja nameravava z možem začeti delati in živeti v Offenbachu. Imava nečaka, ki nama bo določene stvari pomagal urejati, saj z nemščino nisem preveč vešča.

  Obenem pa upam (kot sem že prebrala), da ste vedno voljan pomagati z nasvetom ali odgovorom.

  Zato vas prosim za odgovor, kaj je to dvojno gospodinjstvo. Morda da bova imela stanovanje v Ljubljani, da ga ne bova oddajala, da se ne bova odjavila z naslova stalnega bivališča in uveljavljava stroške prevoza z doma do doma v Nemčiji?

  Lepo vas pozdravljam in vam pošiljam vetroven ljubljanski pozdrav

  Marica Gorjan

  • P.J. pravi:

   Dvojno gospodinjstvo je primerljivo z našim terminom “ločeno življenje”. Torej, da se zaradi narave dela vodi dve gospodinjstvi. Npr. da moram jaz iz HH za dalj časa na projekt v Ingolstadt in si zaradi tega tam najamem stanovanje in tam živim. Torej živva v dveh gospodinjstvih (fizično ločena, vendar kljub temu v zakonski zvezi).

  • fosfos pravi:

   Pozdravljena Marica, sem vesel, da si se oglasila in da sta se odlocila za ta korak in preprican sem da bo vse v redu. V vezi dvojnega gospodinjstva je tako, da morate imeti v Sloveniji ali stalno prebivalisce ali pa vase druzino, ki je vzdrzevana z vasimi sredstvi. V takem primeru vam Nemcija priznava davcne olajsave, da je potrebno vzdrzevati 2 lokaciji (navedete stroske nemske najemnine in obratovalnih stroskov) in tudi obiskovanje druzine vam priznava.
   Upam, da je odgovor razumljiv, ce ne pa se se oglasite.
   lp

 4. T.V. pravi:

  Pozdravljeni!
  Zanima me, kako je z zamenjavo dokumentov v Nemčiji-v kakšnem času moraš menjat vozniško dovoljenje, osebni dokument…kako je s prometno, moram avto odjavit takoj (zavarovan je še v Sloveniji) in zavarovat v Nemčiji?

  • fosfos pravi:

   Lepo pozdravljeni,
   Načeloma je tako, da je potrebno zamenjati dokumente ob spremembi stalnega prebivališča. Torej v kolikor v Nemčiji nimate stalnega prebivališča, je slovensko vozniško dovoljenje veljaven dokument in ga ni potrebno zamenjati. V kolikor ga zamenjate, potrebujete potrdilo o prijavi prebivališča, katero ne sem biti starejše od enega meseca (potrdilo se izda namensko za zamenjavo vozniške), sliko, ter cca. 35 EUR stroškov. Novo dovoljenje bo izdelano v 14 dneh in ob prevzemu slovenskega pustita na tem uradu. Osebna izkaznica in potni list sta veljavna dokumenta, v kolikor ostajate slovenski državljan. Ob odjavi stalnega prebivališča bo vaš naslov v Nemčiji vpisan kot novi naslov v potni list, medtem ko osebno izkaznico na Upravni enoti naročiji na novo – z novim naslovom. Z vozilom nimam izkušenj, imam pa v spominu, da je je potrebno registracijo vozila urediti v maksimalno enem letu. Iz izkušenj kolega je le ta svoje vozilo v Sloveniji prodal in kupil v Nemčiji drugega v izogib potencialnim komplikacijam pri prepisih vozila v Nemčiji.
   Lep pozdrav in lepe praznike želim.

 5. feky pravi:

  Sprememba registracije v nemciji mora biti opravljena v roku enega leta od prijave. Potrjeno priblizno mesec nazaj- so me ustavili ker so spremljali da cca. Eno leto vozim s slo registracijo. Ampak ker se ni minilo leto niti niso preverjal kdaj sem se prijavil- so me pa opozorili da je rok eno leto.
  LP

 6. […] Oddaja davčne napovedi v Nemčiji – 2. del – DURS Slovenija […]

 7. TujecKiJeZapustilSLO pravi:

  Jaz bom pisal v anglescini kjer mi je prvi jezik…

  I lived in Slovenia for 14 years. I moved there when I was 30, so I was no cost to the economy in any way (education, social welfare, etc.) before, or after arriving in Slovenia.

  Last year, I was having difficulty finding decent work in Slovenia, so I decided to find work in the EU. I first moved to the UK and worked there 5 months before being offered my current position in Ireland, but in both cases, I was so far away from “home” that I have living expenses here, in a country where the salaries are suitable for the living expenses found here.

  I can accept that there are EU laws about EU citizens working abroad, and that is why the EU has introduced laws preventing people having to pay dual taxes.
  DURS will say that they are not dual taxing us “external” workers, which in effect they really are not, BUT the tax rates in Slovenia are SO low (because the cost of living is what it is in Slovenia, and the salaries are relative to that) in comparison to that here, and for that reason I will have to pay almost the same amount of money to DURS as I pay here.

  I understand DURS wanting to tax people who live IN Slovenia and drive to work to Austria every day, because those people ACTUALLY do live in Slovenia.

  I DON’T live in Slovenia.
  Yes, it is true that my family still lives in Slovenia, but why should I have to pay taxes as if I lived there?

  Slovenia is in a crisis. The government did very little to prepare for the financial depression, which they knew was coming. The government does (or did) NOTHING to stop BILLIONS of EUR;s leaving the country’s economy through corruption, and now the “system” is still expected to function as normal. How? By putting more pressure on the “little” people, the ones who only want to live a peaceful life?
  What about going after the huge amounts of money that was “stolen” from all the companies? The big fish are difficult to catch……

  I left Slovenia because I could not find an employer who could pay me the salary I deserve, pay it to me regularly and pay it on time.
  I left Slovenia because I WILL not pay off the credits that the big fish (above) took out and did not intend to repay. (Slaba Banka!)
  I left Slovenia because the government just sat around doing nothing (or very little) to prepare for the economic depression.

  And now I must still PAY the oversized and incompetent political and bureaucratic system?

  Look, I understand that a country needs to be managed, and that those people need to be paid, and that is why I will always pay my taxes.
  But if I am to some degree forced to leave a country because it is not capable of providing for its citizens, why should I still pay that country?

  Slovenia in any event gets a large portion of what I earn, because I send money home to support my family.

  Most people don’t see the whole picture… they only think that they are taxed when they get paid, but VAT (DDV) is also tax which the country gets. And VAT is a system which collects mostly from the little fish… the big fish write their VAT off, they just pass it on….
  My point with this is that the Slovene government, that I do not support, get more than enough from me via VAT alone….

  DURS needs to make more effort in fairly taxing its citizens.
  If a Slovene lives AND works in a country that has higher living costs, it can’t tax that person as if he lives in cheaper Slovenia.

  • fosfos pravi:

   Hi TujecKiJeZapustilSLO,
   First thank you for your input. Its valuable to know that I am not alone in the mess. Sometimes you just need somebody who has the same problems.
   Till now, nothing has been done, and according to my experience and knowing how this world functions, nothing will happen till some blood will flow or somebody gets arrested. Otherwise just business as usual.
   I will never allow this to happen!

   Cheers to Ireland

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s