Bovec – Kanin – smučarija ali pač ne?

Posted: 08/03/2013 in Na poti
Oznake: , , , , , , , ,

Pozdravljeni

Pa je spet minilo nekaj časa. Vrnil sem se iz Slovenije, kjer sem malce zadihal dopustniški zrak, sedaj pa sem spet zakorakal v delo. Srečo imam, da je tukaj toplo in sončno in tako so vse težave vidne v drugačni luči.

Dopust smo preživeli hm, kako naj rečem ali opišem. Načeloma sBovec 2.jpgmo bili v Bovcu, a bolj pravilno bi bilo, da bi rekel da smo bili v Italiji, saj smo tam smučali (in zapravljali).

Ja prav žalostno se čas poigrava z Bovcem. Letos gondolska nesreča, potresi, zemeljski plazovi, pa tudi nesistematični pristop k turizmu v tem delu države (no glede na moje izkušnje – med srednjo šolo sem delal tudi na Turistični zvezi Slovenije) so spravili ta svetovni biser v položaj, da bi se človek kar zjokal. Saj verjamem, da se verjetno nekdo nekje trudi in morda ne prodre na površje, verjamem pa tudi, da je med samimi lastniki in prebivalci tega dela prevladuje individualnost in ne skupni cilj. Tako mi ostanejo spomini na leto okoli 1988, ko smo s sošolci izbrali Bovec za našo destinacijo in dvakrat zaporedoma najeli apartma v Kaninski vasi. Takrat je bil obisk diskoteke v centru obvezen del našega socialnega življenja:)

Pred časom, ko smo rezervirali hišo, težav z gondolo še ni bilo. Nato, ko se je zgodilo, smo rekli, “pa saj je dosti časa, da to popravijo” in nato smo izvedeli, da ne bomo dobili denarja povrnjenega v primeru naše odpovedi. Torej smo se odpravili tja, kjer je nekdo tam zgoraj odločil, da bo tukaj eden od rajev na zemlji. Hiška prekrasna, pogled na okoliške bele vršace še bolj. A kaj kmalu nam je bilo jasno, kam smo prišli, saj smo se prvi večer želeli pogostititi v kakšni domači kuhinji ob tukajšnjih dobrotah. Že pri sprehodu od hišice pa do centra mesta je Bovec bolj podoben kakemu zapuščenemu mestecu duhov iz kakega filma kot pa cvetočemu turističnem centru. Ne verjamem, da smo na razdalji 1 km srečali 5 ljudi. Gostilne pa so se očitno tudi odločile letošnjo sezono zaključiti, saj je vse povečini zaprto ali pa celo opravljajo vzdrževalna dela, kot da bi raje se osredotočili na privabljanje gostov. Tako smo pojedli v restavraciji nasproti hotela Alp. Hrana povprečna, postrežba povprečna, alternative ni. In tako smo zaključili z iskanjem, kaj nam Bovec lahko ponudi za cel teden. No, ni čisto res. Ker sem imel rojstni dan, me je prijatelj želel še presenetiti z nočnim sankanjem. Pa je ob klicu na podjetje, ki se ukvarja s tem slišal le opravičilo, da nekako niso nič ceste zrihtali, pa da v bistvu nimajo nič za ponudit, no morda bi se dalo zmenit za kak sprehod s krpljami. In to je to.

Dodatno nam je zagodlo še to, da je bila cesta do Selle Nevea zaprta zaradi nevarnosti snežnih plazov.

A vse to se je zgoBovec 1.jpgdilo z razlogom. Tako smo našli smučišče, na katerem še nihče od nas ni bil in imeli smo se res fantastično.

Trbiž ali original Tarvisio nam je ponudil vse, kar smo si želeli od smučarije. S povezavo do Višarij smo se nasmučali v 4 urah več, kot so noge zdržale. Nato pa smo nakupili še vse kar je bilo potrebno za preostanek dneva kar v tamkajšnjem Šparu in se nato fino imeli v naši prelepi hišici. Bovec od nas ni imel veliko, posledično tudi slovenska davčna malha ne. In prav je tako, saj brez nič ni nič. In skozi pogovor med nami smo ugotavljali kaj in kako bi bilo potrebno narediti, da bi kaj se ta NIČ spremenil. Veliko misli smo namenili temu in celo okvirno dogovorili načrt. In to med dopustom. Samo upamo, da je nekdo, ki je tudi plačan za to, namenil vsaj pol toliko žara in idej, kako ta del Slovenije promovirati. In sami prihajamo iz bančništva, IT-ja in marketinga. Fenomenalna ekipa, ki nas že leta družijo ljubezen do lepot narave, raziskovanje neznanega in dobra hrana. Še otroci so dodali svoj vidik in verjetno se bomo še nekaj časa spraševali ali bi nas želel sploh kdo poslušati in čez nekaj časa bomo pozabili na to.

Sedaj sem nazaj v moji novi domovini. Hitro so me spravili na realna tla, saj so me 4 romuni hoteli oropati na poti od letališča do doma. Pa sem se nekako ubranil. Pa pojdimo naprej:)

Komentarji
 1. turist pravi:

  Kanin potrebuje nihalko kot je treba, ali vsaj cesto do B ali C postaje, ali pa žičniške naprave v dolini, drugače lahko postane tretjerazredna destinacija

  • lordwales pravi:

   Rešitev je enostavna:
   Alpski zid – Vallo Alpiino litorno ( malo pogooglaj )
   To je posel stoletja – za prvega, ki go zagrizel v to.
   Ko 1000 in poslušam tsito večno o Fort herman in Klužah, pri hudiču sploh veste kaj je v hribu nad in pod rovom iz Kluž?
   Najmanj 3 nivojska utrdba. Cona di resistenca, 21 val sektor Tolmin, Bovški a podsektor. Alpski zid je super tajen Dučejev obrambni podzemeljski zid po vseh kopenskih mejah taktratne Italije -1850 km samo z vodenji v podzemlje s ed av prvi sezoni zaslužiti najmnaj 10 kratnik obsotoječega
   Bovšekega turizma.

   Italije – 1850 km!

  • fosfos pravi:

   Da, vendar potrebuje mnogo več. Same žičniške naprave ne bodo zadostovale, da bi celoten okraj zopet zaživel. Vsekakor pa se mi zdi, da sta Bovec in Kanin letos dokončno umrla in da je čas, da se ponovno rodita.

 2. weehar pravi:

  se močno bojim da se bliža konec kaninskemu smučišču…glede na to da ni bilo nobene konkretne posodobitve že kar nekaj let…bo konec kanina močna tragedija za celo bovško dolino…vse to zaradi napačnega vodenja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s