Stanovanje, hrana, prosti čas ali koliko lahko stane življenje v Nemčiji?

Posted: 11/11/2012 in Gospodarstvo in poslovanje, Mnenja
Oznake: , , , , , , ,

Tole sem zasledil v dnevnem časopisju, pa si me je zdelo zanimivo za objavo tukaj na blogu. Vir: Bild.de

Največji delež odhodkov od nemškega mesečnega zaslužka predstavljajo postavke stanovanja in ogrevanja (32,6 %). Na drugem mestu se nahajajo stroški transporta (14,6 %), na tretjem in četrtem pa izdatki za hrano (14,3 %) in prosti čas (11,4 %). V skupino raznih drugih izdatkov (27,1 %) se uvrščajo stroški oblačil in zdravje, kakor tudi potovanja in drugi stroški, kot je poraba telefona.

To je objavil nemški zavod za statistiko. Mesec se je šele dobro začel in že je pri nekaterih zazijala luknja v denarnici. Krivec so fiksni stroški, ki povzročajo večji delež odhodkov. Tako po študiji nemškega inštituta za gospodarstvo nemci zapravijo že vsak sedmi evro za avto.

Časopis Bild je analiziral stroške in objavil naslednje izsledke:

Najemnina: V povprečju naj najemnina skupaj s stroški ne bi smela preseči tretjine vašega mesečnega prihodka. Toda – najemnine se močno razlikujejo med regijami in lahko naprimer v velikih mestih kot sta Munchen ali Hamburg z lahkoto presežejo omenjeno mejo. Ne pozabite vkalkulirati v to postavko tudi stroškov ogrevanja in porabe elektrike. V povprečju nemci trenutno porabijo cca. 34,1% prihodkov za stanovanje, energijo in vzdrževanje, kar je rahlo več kot predlaga dnevnik Bild. Največkrat je glavni krivec ogrevanje.

Nakup doma: Nakupna cena lastnega doma ne sme znašati več kot znaša trikratnik letnega družinskega neto prihodka. Kdor naprimer zasluži recimo 40.000 EUR, naj torej ne bi kupil stanovanja za več kot 120.000 EUR. Dodatno k mesečnemu kreditnem obroku prištejte še razne davke in prispevke, zavarovanja in stroške vzdrževanja, torej še dodatnih 2 do 3%

Avto/prevoz: Za nakup avtomovila naj bi zapravili največ 6 mesečnih neto plač. Zaslužite letno 30.000 EUR, si lahko privoščite vozilo do 15.000 EUR. K temu prištejte še stroške zavarovanja, goriva in vzdrževanja. V nobenem primeru ne smete preseči 15% prihodkov. Tako izračun pri tročlanski družini z 2601 EUR mesečnega prihodka pokaže, da ti stroški ne smejo preseči 390 EUR vključno z morebitnimi vozovnicami za javni promet.

Živila: 15 % prihodkov morate vkalkulirati za živila (tudi alkohol in tobak so v tej skupini). Toda – glede na potrebe in želje tudi tu obstaja realni razpon. Povprečna poraba za to skupino se pri družini z otrokom mlajšim od 5 let giblje okoli 384 EUR, pri družini z mladostnikom starim preko 14 let pa kar 500 EUR.

Prosti čas in kultura:  Ta skupina je pri nemcih na četrtem mestu po višini porabe. Cca. 11 % prihodkov nemci namenijo za gledališče, kino, obiske živalskih vrtov in muzeje. Tako to pri tročlanski družini znese med 250 in 300 EUR.

Varčevanje za starost:  Ta postavka se daleč najbolj poudarja, saj tudi v nemčiji opažajo, da prebivalstvo za ta namen naredi premalo. Kot osnova naj bi veljale naslednji odstotki od bruto prihodka:
• Ljudje s prvo zaposlitvijo: 4–6 %
• 30-letniki: 5–8 %
• starejši od 40: 7–10 %.

Zavarovanja: Zares nujno potrebno je zavarovanje za povzročeno škodo drugim osebam(Haftpflicht). Strošek: cca. 50 EUR na leto. Potrebno je tudi stanovanjsko zavarovanje (cca. 100 EUR letno). Ostala zavarovanja so ocenjena kot nepotrebna.

Zdravje: Cca. 4 % stroškov mesečno pade v to skupino, kjer so tudi stroški osebne nege. S starostjo se ti stroški tudi povečujejo.

Obleka: Postavka predstavlja le cca. 5 % celotne porabe. Vendar v kolikor je pred vami nakup kakega plašča ali škornjev, je potrebno o tem misliti vnaprej in za ta namen nekaj dati tudi na stran.

Vir: Bild

PS: V kolikor vam je bil zapis všeč in bi želeli še kdaj kaj prebrati, vas vabim, da zgoraj levo pod “APPLY FOR NEWS ON THIS BLOG” vpišete svoj email naslov. Tako boste o novi objavi samodejno obveščeni. Hvala in lep pozdrav

Komentarji
  1. IRENA pravi:

    Povprecna placa v slo je baje celih 1000 eur, torej v treh letih 36000 Eur… Torej…garaza?
    😈😇

  2. […] Stanovanje, hrana, prosti čas ali koliko lahko stane življenje v Nemčiji? […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s