Državno prvensto v modernih tekmovalnih plesih – Medvode 2012

Posted: 11/06/2012 in Dancing, Na poti, Photography
Oznake: , , , , , , , , , , , , , ,

Končno sem se zopet vrnil malce v domovino. Po skoraj dveh mesecih sem si spočil oči že ob pogledu na Alpe, ki smo jih preleteli na poti.

In ker se je v petek pričelo državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, seveda tega za nič na svetu ne bi zamudil. Moram priznati, da me je hčerka, njeni soplesalci, trenerji in samo dogajanje očaralo že pred leti. Lepota ustvarjanja lepega s pomočjo teles, glasbe in scenografije je intenzivna izkušnja, ki jo resnično priporočam vsem, ki tega še niso imeli priložnosti videti.

Žal sem imel časovno stisko,  državno prvenstvo pa je bilo razvlečeno od petka do nedelje. Zaradi maturitetnih izpitov, velikega števila nastopajočih in mnogih različnih disciplin je prvenstvo dobilo tak obseg, da ga ni očitno ni moč spraviti pod streho v doglednem času.

Morda pa kar nekaj kratkih misli, vtisov in mojega osebnega mnenja na petkovo dogajanje, ter nekaj fotografij.

– Za moje oko so letos v mladinski konkurenci najboljše prikazali Matic Bizjak iz Kazine, Staša Tušar iz PK Urška, ter formaciji PK Bolera “Zadnja runda” in PK Miki “Moč vilinov”.

– Letos je plesna zveza uvedla namesto kvalifikacijskih tekmovanj t.i. pokalne turnirje, kjer tekmovalci vse leto nabirajo točke z uvrstitvami in tako pridobijo pravico nastopa na finalnem tekmovanju, torej državnem prvenstvu. Iz pogovora s tekmovalci in starši sem dobil občutek, da niso prepričani v uspešnost tega. Predvsem se soočajo z velikimi časovnimi in denarnimi problemi, ki jih zahteva tovrstnen način tekmovanj. Malce se mi zdi, da bo naslednje leto udeležba na teh tekmovanjih nižja od letošnje.

– Državno prvenstvo je bilo organizirano v športni dvorani v Medvodah. Izjemno lepa dvorana z ustreznim parkirnim prostorom in dostopom do dvorane. Zaradi svoje velikosti nudi veliko možnosti za scenografijo, sprejme razmeroma veliko gledalcev, prav tako je tudi zadosti prostora za hrambo, pripravo/montažo rekvizitov. Dodatno pa bi sam predlagal še ograditev osrednjega odra z rožami, manjkala je odrska razsvetljava, ki poudari barve in sence kostumov in plesalcev.

– Kakor sem že omenil, je tekmovanje letos trajalo 3 dni, petek mladinci, sobota pionirji in nedelja člani. Menim, da je le redko kdo bil tam vse tri dni. Sam bi si bolj želel videti vse starostne skupine ene discipline znotraj enega dneva. Vendar lahko rečem, da je petkov del bil iz vidika organizacije izpeljan res odlično. Sedaj sem že obiskal nekaj tovrstnih tekmovanj, a le malo jih je bilo na takem nivoju. Časovno je program potekal brez zamujanj in v predvidenem časovnem okviru. Odlična voditeljica prireditve Janja Pušl je iz scene stopnic izjemno prijetno in dobro usmerjala tok dogodkov na plesišču in vseskozi skrbela za dobro razpoloženje v dvorani.

– Še vedno menim, da bi morala celotna zveza storiti več za promocijo tega finalnega tekmovanja in si zadati, da med obiskovalce pridobi tudi populacijo, ki niso v neposredni sorodstveni zvezi s tekmovalci. Poleg tega je tak vikend tudi priložnost za nekatere spremljevalne prireditve, ki bi morda pripomogle k povečanju obiska in popularnosti. Tako bi lahko na taki prireditvi prišli tudi modni kreatorji plesnih kostumov, predstavniki kozmetičnih hiš, maskerji, frizerji, strokovne delavnice in mednarodne izmenjave strokovnjakov na tekmovanjih, ipd. Gre le za razmišljanje, v kolikor je interes povečati obisk in dogajanje okoli osrednjega dogodka. V vsakem primeru pa bi bilo potrebno osvestiti vsaj v kraju dogajanja prebivalce, kaj se v njihovem kraju dogaja. Popolnoma sem pogrešal ustrezno oglaševanje dogodka ob cestah, lokalnem časopisju ali lokalnem radiju. Še vedno namreč nisem pozabil pogovora s turisti pred leti, ko je bilo državno prvenstvo na Gospodarskem razstavišču in so me spraševali, kaj se tukaj dogaja in da kako tega organizator ne ponudi širši javnosti.

– Predlagal bi tudi, da se uvede denarne nagrade za najboljše, saj bi s tem olajšali nastope na mednarodnih tekmovanjih nastopajočim, ki sloves slovenske plesne nacije in tradicije nosijo po svetu in tako pripomorejo k izjemno pozitvni razpoznavnosti Slovenije.

Pa naj bo zadosti pametovanja popolnoma običajnega opazovalca in vabim vas na ogled nekaj utrinkov, kot sem jih videl sam skozi objektiv.

Komentarji
  1. […] Državno prvensto v modernih tekmovalnih plesih – Medvode 2012 […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s