Leto 2 mojega dela v tujini

Posted: 22/01/2012 in Moje delo
Oznake: , , , ,

Torej, smo v letu 2 po odhodu na delo v tujino.

Leto 1 bom imel v spominu kot učno leto. kljub velikim turbulencam gledam na to leto kot zelo uspešno. Predvsem iz vidika, da smo z družino uspeli vzpostaviti odnos in komunikacijo, ki na nas ne vpliva negativno. Otroka sta moj odhod sprejela, kot nekaj kar paše k atijevi osebnosti. Rekel bi pač, da profesionalni del ni nekaj kar ozko delim stran od privatnega. Je sestavni del mene in me oblikuje kot osebnost in oblikuje moj pogled na svet, družbo in življenske nazore. Stalno preverjam, kakšen je naš odnos in ali prihaja morda trenutek, ko je potrebno spremeniti naš trenutni set-up. Zaenkrat je vse v redu in do nadaljnega bom še t.i. “Skype očka”.

V začetku novega leta me je pregled na mojo dokumentacijo spomnil še na ponovno avanturo z Davčno upravo Republike Slovenije. Ponovno moram namreč oddati vlogo za ugotovitev nerezidentnega status v RS, da ne bom plačeval davkov Sloveniji, ki jih plačujem že tukaj v Nemčiji (oz. razliko v davčni stopnji). Obenem pa bo potrebno tukaj oddati vlogo za ugotovitev davčnega bremena, pri kateri lahko baje uveljavljam kopico raznih davčnih olajšav. Kot sem že opisal v enem od postov v prejšnjem letu, sem tukaj uvrščen v 3 davčni razred. V roku 2 let po preteku davčnega leta pa ima vsak davkoplačevalec pravico do vračila dela plačanega davka, v kolikor lahko uveljavlja davčne olajšave. Kakor sem razumel zaenkrat je tega kar nekaj pri meni. Uveljavljam lahko namreč stroške selitve, stroške medicinskih storitev (participacije, očala, zobozdravnik), prevoz na delovno mesto (mesečne vozovnice za mestni javni promet ali 0,30 EUR na prevoženi km do/iz službe), predvsem pa pri meni morda pride v poštev vodenje dvojnega gospodinjstva. To še nisem prepričan, zato bom tudi najel davčnega svetovalca, ki me bo izobrazil v tej smeri. Za prihodnje leto mislim, da bom nato sposoben urediti ta postopek sam. Cena svetovanje je včasih odvisna od višine zaslužka, v povprečju pa se giblje med 70 in 250 EUR. Potrebno je še povedati, da svetovalec s podpisom prevzame tudi morebitne obiske na davčni upravi v kolikor je to potrebno (preverbe pravilnosti in dokazil za olajšave). To dvojno gospodinjstvo namreč predvideva, da v kolikor ima davkoplačevalec življenske stroške na dveh lokacijah, da lahko nekaj od tega uveljavlja kot olajšavo. Ker soplačujem seveda tudi življenske stroške moje družine v Sloveniji, lahko tako (upam, da…) uveljavljam tukaj stroške najemnine stanovanja, telefonskih razgovor z družino, ter stroške obiskov družine v Slovenijo.

Torej počakajmo na letni sumarni pregled prihodkov iz službe in nato se napotim k enemu od predlaganih davčnih svetovalcev.

Za letos sem si tudi zastavil nekaj novih ciljev, ki pa jih zaenkrat še ne delim z vami, saj so malce soodvisni in se bodo še verjetno dokončno oblikovali. V vsakem primeru je osnovni namen osebni/strokovni razvoj, seveda tudi finančni učinek in dobro pozitivno počutje. Poleg tega pa ohraniti stik s Slovenijo, kjer bo morda nekoč spet primeren prostor zame in bom lahko delil svoje znanje in izkušnje.

V naslednjih tednih bo moje socialno življenje imelo predvsem športni značaj, saj nameravam drugo soboto obiskati najprej hokejsko tekmo Loewen Frankfurt proti Kassel Huskies (3. liga), nato košarkarsko tekmo Frankfurt Skyliners v Fraport Areni proti Braunschweigu (1. liga) in teden kasneje še nogometno tekmo Eintracht Frankfurt v mestnem derbiju proti FSV Frankfurt 1899 (2. liga). Obiski športnh prireditev so tukaj nekaj posebnega. Saj sem sicer že v Ljubljani zelo rad obiskal hokejsko ali košarkarsko tekmo (predvsem z mojo mlajšo hčerko), vendar je tukaj navijaški moment enostavno bolj intenziven, tako da sem vedno navdušen.

Upam tudi, da kaj kmalu pride spet pomlad tukaj, da lahko zopet najdem kak trenutek na kolesu. Seveda kolikor bo to moje delo dovoljevalo. Do takrat pa lepe pozdrave.

Komentarji
  1. Zanimivo, o tem kako so zadeve pošlihtane v Nemčiji sem slišala že od prijateljev, ki tam živijo. Nekdo mi je pred leti že razlagal, da si doma ne upa sam ničesar narediti, ker so zato pooblaščeni serviserji, ki stvari strokovno naredijo, ne zaračunajo veliko, ampak praviloma vsi plačujejo davke.Plače tistih, ki pa recimo potrebujejo kakšno delo doma, so dovolj velike, da si to lahko privoščijo.Takrat se mi je zdelo, da tip naklada in govori o Indii Koromandiji, a zamisel o državnem ustroju neke družbe, pravilih igre je zelo lepa, celo prelepa, da bi bila resnična. Tu in tam nekatere države zmorejo kontrolirati zapisana pravila, ampak je vse se mi zdi smešno razdrobljeno med Evropskimi državami, tako, da ene idealne pa le ni. Tudi pri nas imaš pravico do povračila, zaradi ločenega življenja, stroške selitve, za telefon menda ne, pa da ne govorim o medicinskih uslugah, ki so pregrešno drage, če jih želiš kot samoplačnik si na vrsti takoj-v državnih, ali za reveže ambulantah(zanimivo, da so to ene in iste ambulante!!!)pa moraš čakati, da ti izpadejo vsi zobje, zblazniš od bolečin in nazadnje izpadeš milorečeno …problematičen, asocialen in podobne marnje, kar jih premorejo samozvani varuhi zakonitosti po beli, zeleni ali modri knjigi, ki zame veljajo vse isti šmorn.
    Nisem ti nameravala še naštevati, hotela sem samo omeniti zanimivost brez primere, ker me je tvoje opažanje glede davkov spomnilo na sosedov primer, ko so mu iz nepremičninskega sklada SPIZ odgovorili, da mu oken in vrat v stanovanju (hiša iz leta 1938)ne bodo menjali, ker hiša ni vpisana v , kaj jaz vem kam že in da tega ne morejo storiti, dokler se ne vpišemo, da moramo to stanovalci sami urediti in bla,bla,bla…
    Vsako leto pa le dobimo položnice za plačilo porabe mestnega zemljišča…kaj si o tem mislim si lahko predstavljaš.:)

  2. M. pravi:

    Vidim, da je blog anonimen. Škoda… Vendarle, bi se dalo dobit kakšen kontakt? Imam kar nekaj vprašanj glede samega dela v Nemčiji v bančnem sektorju konkretno v Frankfurtu. Hvala 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s