Izlet v Mainz

Posted: 13/06/2011 in Na poti
Oznake: , , , , , , ,

Ker se že nekaj časa nisem nikomor premaknil in se malce že tudi naveličal Frankfurta, sem se odločil za dnevni izlet v sosednji Mainz.

Povezava do tega mesta iz Frankfurta je izredno dobra, saj sem uporabil kar podaljšek podzemne S železnice (S8). Vožnja traja cca. 45 minut, doplačilo k moji mesečni vozovnici pa znese 4,70 EUR v eno smer. Vlak pelje ob sobotah vsake pol ure, tako da si večjega ugodja res ne morem želeti.

Pot pelje mimo letališča in skozi Oplovo tovarno v Ruseelsheimu. Opel ima pravo postajo “Opel Werke” in na levi in desni se razteza tovarna znamenite nemške avtomobilske znamke. Glede na to, da obožujem izlete “na slepo”, sem tudi tokrat ubral ta način. To pomeni, da se podam v nek kraj, brez da bi si pred tem natančno splaniral dan. Raje se prepustim utripu, si v lokalnem turističnem centru najdem kak zemljevid in se pač prepustim vplivu dogajanja okoli mene. Tako me pot vedno vodi, kamor pač oči nekaj zagledajo. Morda to vsem ni všeč in morda izpustim tudi kaj pomembnega, a vseeno se mi zdi najpomembneje, da sem ob koncu dneva zadovoljen z videnim, pa tudi noge v nekem trenutku dajo jasen znak, da je dovolj.

Mainz je zgodovinsko bogato mesto ob reki Rhein (Ren). Gre za škofovsko mesto, ki je bilo ustanovljeno pred našim štetjem kot rimska vojaška naselbina. Kot religiozni center je posledično v mestu veliko sakralnih objektov in nasploh so zgradbe, ulice, trg in parki neizmerno negovani.

Ogled sem začel  na Gutenbergovem trgu, kjer stoji tudi njegov spomenik. Širok trg spremljajo kavarne in mestno gledališče. Sobotni obisk je optimalen za doživetje utripa mesta. Malce naprej leži tržnica Liebfrauenplatz, kjer se odvija očitno osrednji družabni sobotni dogodek. Ponudba je široka in lepo aranžirana, prodajalci pa glasno kličejo k nakupu. Glavni prodajni hit so pokušine in prodaja vina, razni siri domače pridelave, ker najdemo tudi stojnice francoskih pridelovalcev, ter cvetja in kruha, čigar vonj resnično povzroči izločanje sline.

Utrip trga je res prijeten in pogostim se ob starem predelanem citroenu, ki izgleda, kot da bi ravnokar pripeljal iz tovarne.

Ob tržnici v samem strogem centru stoji več kot 1000 let stara katedrala Sv. Martina, ki jo obnavljajo od druge svetovne vojne, ko je bilo več kot 80% mesta uničenega zaradi bombardiranja zaveznikov. Notranjost je izredno velika, bogata in poslikave so izjemne. Tukaj je tudi moč obiskat Diocezanov muzej.

Prav gotovo je eden najbolj znanih osebnosti mesta Johannes Gutenberg – izumitelj tiska. Ta si je zaslužil tudi svoj muzej.

Mesto je bilo v srednjem veku pod okupacijo Švedske in Francije, kasneje v drugi svetovni vojni pa pod zasedbo američanov. Tako je mesto res raznoliko in slikovito, saj je prav vsak pustil tukaj nekaj za seboj.

Ob obrežju reke Rhein se nahaja moderna zgradba mestne hiše, poleg nje pa kongresni center.

Od tu bi se lahko v Frankfurt vrnil tudi z ladjo, vendar bi moral Mainz zapustiti prekmalu.

Najlepši trenutek je bil obisk cerkve Sv. Stefana, do katere pridemo po stari mestni ulici Kirschgarten. Ulica spominja na Staro Ljubljano, le da so fasade bolj ohranjene oz. obnovljene. Ob vstopu v Cerkev Sv. Stefana me preseneti izredno intenzivna modrina, ki preplavlja notranjost. Sprva sem mislil, da gre za umetno razvetljavo, vendar sem kaj kmalu ugotovil v čemu je “štos”. Umetnik Marc Chagall je poslikal devet oken in tako ustvaril to posebno barvno vzdušje.

Nad mestom se na vzpetini Jakobsberg nahaja Citadela v kateri je mestni muzej. Utrdba je bil zgrajena leta 1660 in je imela veliko lastnikov. Svojo vlogo je odigrala v Napoleonovih časih kot sedež avstrijsko -pruske vojske, kakor tudi v nadalnjih vojnah, ko je služila predvsem kot vojaški zapor za zajete oficirje.

Danes je univerzitetno mesto Mainz s svojimi 200.000 prebivalci, prestolnica dežele Rheinland-Pfalz, ter središče nemške nacionalne televizijske postaje ZDF.

Osrednji letošnji dogodek je uvrstitev nogometnega moštva Mainz 05 na 5 mesto Bundeslige, kar jim prinaša udeležbo na europskem tekmovanju. Tako bo Mainz na očeh europe in prav gotovo ga bo obiskalo veliko obiskovalcev.

Še nekaj utrikov iz sprehoda po mestu:

Komentarji
  1. Saso pravi:

    V temle času dopustov nam prov sline cediš! 🙂 Prima potopis, kr tko naprej, Berty!

  2. […] Prišel je zopet ta čas, čas za oddih, za nova spoznanja, kaj in kako dogaja drugje izven domačega vsakodnevnega okolja. […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s