Prej kot sem upal me je »oplazilo« vnetje grla, ki je prešlo v kri in povzročilo kolaps delovanja mojega telesa in počutja v ponedeljek. Po upanju prve noči, da gre za enodnevno zadevo sem se odplazil iz službe sredi dneva domov, da bi se poskusil v samoregeneraciji. Toda tokrat mi ni uspelo, tako da nisem imel kaj drugega, kot da sprobam zdravstvene storitve  tukaj in s tem seveda tudi postopek in kritje moje zavarovalnice.

Ker me je visoka vročina precej zdelala, mi na kraj pameti ni prišlo, da bi iskal zdravstveno oskrbo po drugem parametru, kot po bližini, sem posrfal preko mojega Ipoda na spletno stran moje zavarovalnice Techniker Krankenkasse, ki je nekakšna stanovska zavarovalnica za zaposlene v IT podjetjih. Tu sem s pomočjo iskalnika takoj našel zdravstveno ordinacijo v sosednji ulici. Najprej sem poklical, a so mi povedali,  da nimajo naročanja, torej pot pod noge. Ordinacija je kakih 400 m stran. Blizu, a vseeno daleč, za bolanega človeka je vsak meter predaleč. Ko sem prišel na vrata sem zagledal kakih 10 čakajočih pred menoj in se postavil v vrsto. Najbolj hecno mi je bilo, da je medicinski brat v sprejemnici čakajoče ogovorjal v srbohrvaškem jeziku, čeprav vsi čakajoči niso bili ex-jugoslovani. Kmalu sem ugotovil, da je tale ordinacija malce posebna – šef je zagrebčan, pa še nekaj zdravnikov je ex-YU, pa še nek tunizijec se je našel.

Pri sprejemu sem predal kartico in moral plačati 10 EUR, kar je potrebno naredili kvartalno, torej za vsak kvartal se plača 10 EUR nekakšne zdravstvene pristojbine, ne glede h kateru zdravniku v tem četrtljetju greš. Tukaj vlada svobodna izbira zdravnika, tako da ne poznajo izbranega zdravnika, saj grem lahko vsakič k drugemu, kjerkoli. Hm, je kje se potem nahaja moj zdravstveni karton?! Morda na kartici?

Po sprejemu sem čakal še približno 45 minut in nato prišel na vrsto. Sprejem izjemno pozitiven in profesionalen. Pregled izveden in sum vnetja potrjen – antibiotiki + bolniška do konca tedna.

Bolniško ti odprejo le ob pregledu in ti jo tudi takoj omejijo, če potrebuješ podaljšanje, moraš znova na pregled in tako naprej. V Sloveniji  za primerjavo je bil dostikrat klic dovolj, da si iniciializiral bolniško in to open-ended in velikokrat sploh ni bilo potrebno za trodnevne odležane bolezni k zdravniku.

Medtem se je v ordinaciji razvila neizmerna gužva, saj je čakalnica relativno majhna. Pri sprejemnem pultu me je že čakal recept za antibiotike in 2 listka za bolniško. En izvod je namenjen delodajalcu, drugi pa zavarovalnici. In za dostavo teh listkov si odgovoren sam (rok 2-3 dni). Malce sem poškilil, saj mi ni bilo jasno, da moram sedaj še na pošto tole poslat, pa še naslovov nimam. Kaj ni nobene elektronske  povezave med njimi? Bo že kak pameten razlog za to obstajal, sam ga v tem trenutku ne vidim.

Obisk v lekarni – kartice ne potrebuješ! Roza recept je izdal zdravnik in njegova dolžnost je, da preveri status zavarovanja. Plačilo 5 EUR za vsak recept – temu rečejo strošek obdelave recepta, zdravil mi ni bilo potrebno doplačevati, kar pa verjetno ne velja za vsa zdravila. Za darilo in popotnico pa še zavojček robčkov.   

Pri zdravniku sem bil poučen, da  imam pravico enkrat na dve leti izvesti razširjeni pregled krvne slike – preventiva, kar sem danes tudi izvedel.  Drug teden pa naj se oglasim, da si z zdravnikom ogledava rezultate. Mislim, da bom to seanso kar preskočil in telefonsko preveril, če je vse ok. Mi bodo že povedali, če kaj ni ok in jih bom obiskal v tem primeru.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s