Gorivo Super 95 E10 brca v temo

Posted: 05/03/2011 in Mnenja

Cene goriva so naravnost podivjale. Trenutne cene (v Nemčiji):
benzinpreis.de
Kot utemeljitev visoke cene vladajo 3 razlogi. Prvič, nasplošna situacija na svetovnem trgu in dejansko povišana poraba goriv, druga arabska kriza, ki neusmiljeno pošilja signal nevarnosti nedobav, ter trenutni zmedeni režim pri vpeljavi novega goriva, ki ga je tako pravi mineralna industrija, bila prisiljena uvesti zaradi zakonodaje v vezi zniževanja emisij v ozračje.

Moje mnenje pa je popolnoma drugačno. Edini razlog visoke cene je INTERES visoke cene. Goriva se ne razlikujejo popolnoma nič od drugih instrumentov, s katerimi se trguje na svetovnih borzah oz. vseh sekundarnih trgih. Kdo določa ceno? Trg prav gotovo ne, saj bi v tem primeru recimo E10 stal mnogo manj, saj ga nihče noče. Zakaj ga noče?

Prvič, vsak voznik mora sam ugotoviti in prevzeti odgovornost za odločitev uporabe novega goriva. Zakaj že? Drugič, zaloge novega goriva so enormne, celo take da so morali prenehati s proizvodnjo tega goriva , saj ima le ta rok trajanja in ta poteče za trenutne zaloge nekje aprila. Dodate razlog – poraba goriva se poveča tudi do 7%. Že ti razlogi bi morali po vseh teorijah povzročiti izjemne padce cene. Pa temu ni tako!!! Dejstvo. Od kar je možno mešetariti z vrednostnimi papirji, ki se navezujejo na vrednosti tovrstnih resourcov (commodities) in mešetarju ni potrebno razmišljati o transportu in problemom, kam naj da miljon sodčkov nafte ta virtualna lastnina in preprodaja umetno dviguje cene. Normalni končni uporabniki (ki niso pripravljeni kupovati tega goriva) pa na ceno ne vplivajo niti centa. Vesel sem, da sem prodal svoj avto, čeprav se s tem nisem rešil posledic, ki se posledično kažejo povsod, saj je transport in pridelava dobrin pač osnovna elementarna enota običajnega življenja.

Izjemno me je presenetila vsebina zadnje (jubilejne) številka Avto Bild. Le ta praznuje 25 let izdaje in nekaj strani je bilo namenjenih pregledu kakšna vozila vozijo zaposleni te revije, torej novinarji, uredniki, fotografi, ki so vsak dan v stiku z najmodernejšim in najboljšim kar obstaja v svetu avtomobilizma. Večina vozi t.i. newtimerje, torej vozila stare med 10 in 20 let, pa tudi starejše. Ne moreš verjeti. Niti enega samega samcatega novega iz kakega Ženevskega sejma!

Cene goriv na nemških avtocestah so v povprečju za 7 centov višje, kot na drugi cestah!

V našem svetu do kakih nemirnov zaradi demokratizacije verjetno ne bo prišlo, se zna pa zgoditi, da komu poči film na račun nenormalnega bogatenja na račun večine!

Novica 8.4.2011: Evropska komisija razmišlja, da bo spremenila obdavčenje goriv, oz. poenotila obdavčenje, kar pomenil da se dosednja ugodnost pri dizlu odpravi. Obdavčenje po obremenitvi s CO2 in količino producirane energije. Posledica – dizelsko gorivo se podraži za cca. 26 centov za liter – konec obdobja dizla!

Dopisal 5.8.2013: Včeraj sem se vračal iz Slovenije. Na tele objavljene cene se ne gre zanesti, saj cene točilna mesta v Avstriji in Nemčiji prosto določajo. Tako je v konkretnem primeru v Sloveniji bila cena 95 oktanskega benzina 1,51, v Avstriji 1,57 in nato v Nemčiji 1,67 EUR. Tako Slovenija ni med najdražjimi, kot se tako pogosto omenja. Še posebej sem se začudil, ko so pred menoj vse štiri stranke na Jesenicah plačale le vinjeto in naj bi nato natočili gorivo na avstrijski strani.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s