Turbo kapitalizem – zdaj si, zdaj te ni!

Posted: 11/02/2011 in Gospodarstvo in poslovanje, Moje delo

Noro. Dobeseden opis dogajanja zadnjih nekaj dni. Še kake 3 tedne nazaj sem si ogledal prezentacijo rasti in planiranega novega zaposlovanja, ter odlične rezultate našega podjetja. In že se vse spremeni.

Najprej je odstopil eden glavnih “živin”; pod terminom “odstopil” nikoli ne veš kaj se v višavah dogaja, saj so na teh pozicijah večinoma igralci real-life monopolija. In večina njih si dokazuje, kdo ima daljšega.

Kaj se je zgodilo. Torej pred dnevi sem zvedel, da je novi šef – “nova živina” ki je pred nekaj tedni prevzel vodenje, objavil novice o restrukturiranju podjetja. In izmed 11 točk je najbolj izpostavljeno reduciranje delovne sile – po domače odpuščanje. In ker si je novi šef (ki je mimogrede bivši finančni kontrolor) zamislil, da mora to iti hitro in brez nepotrebnega usklajevanja je določil malo skupino ljudi, ki je imela čisto matematično nalogo odšteti po nekih parametrih nekaj glav od črede; torej odpeljati v zakol, če sem lahko malce figurativen. In očitno je ena od postavk za odločanje bila tudi trajanje zaposlitve pri podjetju, tako da sem se prvič v življenju pojavil na taki odstrelni listi tudi sam. Kaj naj rečem. Šokiran, razočaran, prizadet,…. Skratka vsa negativna čustva so privrela na plano. Tukaj sem zaposlen dober mesec. Po dveh tednih uvajanja sem se že vklopil v plačljiv projekt, kjer sem požel do sedaj same pohvale. Sedaj pa tole. Pa ni samo to. Način na kakšen sem izvedel je precej problematičen, saj sem to izvedel na hodniku od sodelavca, ki se je tudi znašel na tem seznamu. A do njega nimam prav nobene relacije. Popoldne sem se torej takoj odpravil do svojih nadrejenih, da razčistim situacijo, saj je le ta nevzdržna. In kaj sem zvedel? Da, res je! Znašel sem se na seznamu na podlagi trajanja moje zaposlitve. Le to so sklenili trije mandeljci nekje v ZDA, ki splon ne vedo za moj obstoj in področnih centrov o temu tudi ne obveščajo, niti ne sprašujejo za mnenje. Torej matematično čisto. Kot bankomat, enostavno ga ugasnejo. In to celo oddaljeno – remote.

No, očitno imam še vedno srečo. Vodstvo tukaj je tako zadovoljno z menoj, da so se odločili za “vojno” s komisijo in dosegli so, da so moje ime včeraj odmaknili iz tega seznama. Upam, da to sedaj res drži, vsaj moj nadrejeni mi je zagotovil, da je prejel pisno potrdilo. Poleg tega sem takoj dobil informacijo, da tovrstno odpuščanje brez razloga ni mogoče v Nemčiji, saj mora biti le to izvedeno v sodelovanju z Odborom delavcev t.i. Betriebsrat.

Vendar odkrito povedano, izredno slab občutek ostane. Občutek nevarnosti, da se lahko zgodi odpoved brez razloga, kar tako, brez za mene upravičenega razloga? Naenkrat svet izgleda spet popolnoma drugače. Še en dodaten moment, ki me navdaja z mislijo, kam je človeštvo zavozilo projekt Človeštvo.

Somebody fucked up the project “Mankind”! Big time! Fire the project manager!

Komentarji
 1. Sašo pravi:

  Prečudoviti svet svobodnega kapitalizma… Si znam zamislit kak ukus ti takole “dogajanje” pusti! No ja, vseeno čestitke, vsaj ob tem, da te vodilni cenijo toliko, da so se spustili v boj z Ami birokrati.

  • Igor pravi:

   Berty,

   Ne vem akj naj rečem. Grozljivo, zoprno, nenavadno, pričakovano!, nedojemljivo, idiotsko,… Za mene boš vedno car in heroj. Lekcija , izkušnja, ,….., Drži se prijatelj moj.

   LP, Igor

  • fosfos pravi:

   Hvala Sašo!
   Ja prijetno ni, je pa realno. Tudi sam se vesel, da sem se uspel tukaj relativno hitro dokazati. Je pa potrebno biti pazljiv, oz. vplivaš na tisto na kar pač lahko, vse pa tako ni v tvojih rokah:)
   Lepo se imejte!!!

 2. Nataša pravi:

  Berti,
  danes mi je Ičko povedal štorijo. Poslušam z odprtimi usti in izbuljenimi očmi in …ne morem verjet. Glede na to kako korporacijski guysi delajo v deželi strica Toma me niti ne preseneča veš…za njih smo vsi le številke, nepomembna imena, ki jih preprosto ni več, ko pritisneš…delete! Grozna pa je misel, da se kaj takega lahko prenese na Evropo…Nemčijo, ki kljub vsemu ima mehanizme pravne in socialne države.

  Kljub temu pa…še so Ljudje, ki znajo ločit seme od plevela, ki imajo svoje vrednote in principe, pa jajca da se zoperstavijo nerazumenim odločitvam.

  Iluzije ni več, ostaja realnost, kakršna že je, a naj ti to ne vzame zanosa, vere in poguma;
  Čakam še kakšen tvoj slasten recept za sladice:)
  Taša

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s