Mnjam…

Posted: 26/01/2011 in Na poti
Oznake: , , , , , ,

Hm, razmišljam, kaj bi še mene zanimalo, če bi se odpravljal kam. Ja hrana seveda:)

Torej, ne bom zgubljal časa okoli neštetih možnosti kapitalistično ustvarjenega turbo prehranjevanja hitre prehrane, ki je sama po sebi razumljivo dosegljiva povsod v vsakem času, za vsak okus in stopnjo lakote. Mac, Burger King, KFC, Pizza Hut, Subway, Nordsee poskrbijo, da želodčki dobijo “mezo”. In ker so tile obrati povsod identični jih vsi prav dobro poznamo in ravno v tem je čar. Da dobimo tisto kar pričakujemo, brez negativnih presenečenj.

No moram povedati da je tukaj zelo prisoten kult “zdravega”, še posebno pri generaciji srednjih let, ki pred službo ali po njej redno obiskuje fitnes centre (najbolj prisoten je mednarodna veriga Fitness First). V sozvočju s tem se ta generacija tudi zelo rada prehranjuje z “zdravim”, kar povzroča precej veliko pristnost vegetarjanske prehrane v prav vseh restavracijah / gostilnah.

Tole stran bom namenil centralnem zbirališču gastronomskih naslovov.

Oma Rink´s Sterntaler
Frankfurt – v neposredni bližini znamenite Berger Str. V Bornheim

Ime nosi po gospej Rink, ki je leta 1933 bila prva meščanka Frankfurta z vozniškim izpitom. Lokal je neopazen iz glavne ulice, tako da je potrebno biti pazljiv, da se ga ne zgreši. Ima vrt, ter temno rjav lesen ambient z dvema sobama, okrašeno z zanimivimi tapetami in lestenci. Mize so primerne za do 10 ljudi s klopmi ob straneh (seveda imajo tudi mize s stoli:). Vzdušje izjemno prijetno, lokal prav zaživi in ima tudi pivski kotiček – bar.

Hrana je mednarodna od argetinske do indijske, posebnost pa je imajo tukaj lokalno znamenito “Grune Sosse” – zeleno omako. Hrana izjemno dobra, porcije poštene, postrežba odlična, cene zelo zmerne – “Zelo priporočam”

Bombay Palace
Frankfurt – v predelu Sachsenhausen

Indijska restavracija se je prek kratkim preselila na to novo lokacijo. Vogalni vhod, prijeten sprejem lastnika, kakih 15 miz, ter separe. Garderoba je praktična da se umakne zimska oblačila od miz, vedar je pozicionirana med kuhinjo in toaletami, tako da … Lastnik in njegova soproga zelo avtoritativno vodita lokal, tako da pri osebju ni bil zaznati posebne sproščenosti.

Hrana – seveda indijska, v namiznih kuhalnikih se grejejo curry jedi iz cele indije, tako da je možno okusiti veliko različnih okusov. Posebnost je pečica “Tandoor”. Ker je indijska hrana precej papricirana je potrebno povedati ob naročilu tudi stopnjo pekočega. Imajo europsko stopnjo ali pa normalno. Že europska je za naš okus precej huda, lahko se primerja s srbskimi papričicami ipd. Ne velja pa to za vse jedi. Nan – kruh in riž sta obvezen spremni element.

Še ocena lokala – prijetno, čeprav na momente moteče rohnenje lastnika nad zaposlenimi, hrana odlična, porcije zmerne, postrežba povprečna, cena relativno visoka za večerjo z večimi hodi. “Priporočam”, sam pa bom poskusil še kako drugo.

Das Leben ist schön
Frankfurt – Hanauer Str. – Ostend

Italjanska restavracija je za čas kosila popolnoma nabita, tako da je pametno za kosilo priti ob 12:00 uri ko odprejo vrata. Lastnik italjan, vam bo ob odprtju lokala voščil dobro jutro. Ambient je odličen. Izjemno visoki stropovi stare varilnice piva, stene od tal do stropa opremljene s fotografijami. Vzdušje zelo italjansko in relativno glasno. Tipične italjanske jedi, paste, pice, solate in za zaključek espresso so dobre. Pica sicer ni po mojem okusu saj je pretanka in sam prisegam na slovensko pico oz. svojo domačo, ki je hit v naši družini in si je celo priborila mesto v naši božični ali novoletni pojedini; zato pa je pasta res odlična. Postrežba odlična, hitra in seveda z nasmehom in obveznim kramljanjem prebujajočega se lastnika:) Cene zelo ugodne – “Zelo priporočam” 

Paulaner am Dom
Frankfurt – V samem centru ob nakupovalni ulici Zeil

Prava Bavarska gostilna s tipično nemško bolj natančno bavarsko hrano. Bolj tipična skoraj ne mora biti in nam je dobro znana – krače, pečenka, klobase, zelje, cmoki, tudi za vegetarjance se bo našel širok nabor raznih solat – raj na zemlji:). Ker je gostilna na izjemni lokaciji, je prva izbira turistov, tako da je precej polna, vendar se splača počakati. Hrana je polnega okusa, porcije so obilne in lično servirane. Zraven paše sicer hišno Paulaner pivo, a ker smo v Frankfurtu se tukaj pije Apfelwein – jabolčno vino. Ambient je zelo zanimiv in zelo prepoznaven v stilu bavarske pivnice. Postrežba hitra in prijetna, dekleta v dirndlu nosijo v sekundnem taktu dobrote na mize, včasih je tudi živa glasba. Cene zmerne do ugodne – “Obvezen obisk” 

Best Worscht in Town
Frankfurt – Hanauer Str. – Ostend

Za Curry Wurst je verjetno slišal že vsakdo in čeprav ima tole status hitre prehrane, bi bil greh ne omeniti tega tukaj v mojih vrsticah.

Gre za franšizno verigo 9 poslovalnic (s ima lastnik, ostalih 7 pa lastnikovi prijatelji), ki so svojo ponudbo zgradile na klobasi, curryu in pommesu. Takim okrepčevalnicam se siver reče “Currybude”. In ker ima vsak gostinsko obrat, ki je prisoten vsaj nekaj let neko zgodovino ali vodilno zgodbo, je ta predstavljena tako osebno s strani zaposlenih kot tudi lastnika na spletni strani Best Worscht. Začelo se je že leta 1970 ko so stari starši sedanjega lastnika pričeli s ponudbo klobas. In ker so to očitno znali dobro delati, sem jim je čez nekaj let pridružil tudi stric lastnika, ki se je po študiju odločil, da bi najraje prodajal klobase:) Tako je to perfektno teklo do leta 1993, ko je stric zbolel in so poslovanje podjetja prevzeli starši sedanjega lastnika. Le ti so kaj kmalu ugotovili, da vodenje takega podjetja ni enostavno in so poklicali sina – sedanjega lastnika, ki je svoj denar služil kot animator na Ibizi. Ta je svoje spoobnosti znal dobro prilagoditi nemškemu trgu in ponudbo oplemenititi oz. bolje rečeno podžgati. Tako je iz amerike prinesel razne pekoče omake in kult prekočega je tukaj zelo priljubljen. Tako Best Worscht organizira razne “pekoče “zabave in tekmovanja. To so opazili tudi mediji, ki jim je bila zasnova očitno všeč. Tako je nekdaj mala prodajalna klobas postala nekakšen hit in lastnik je pričel s svojimi kuharji tudi eksperimentiratni pri mešanju začimb za svoje omake. Leta 2005 se je solo pot spremenila s prvo prodano franšizo uspešnega podjetja.

Ponudba torej temelji na klobasi (goveja, svinjska), za katero ob naročilu poveš na kakšen način od 0-8 (od tega je odvisna priloga omake in začimb), ter stopnjo pekočega )stopnje od A do F), ki je domiselno opisana v prevodu od A- “podžgan Curry” do F- FBI (Fucking Burning Injection). Pommes pa je lahko nag – “nakisch” (brez dodatkov) ali klasika majo ali ketčap.

Še tri zadeve sta, ki bi jih veljalo omeniti. Naprava za rezanje klobase, izredno prijazno in veselo osebje in najboljši kruh, ki sem ga kdarkoli okusil. Le tega je mogoče ob predhodnem naročilu tudi pri njih kupiti.

Frollein
Frankfurt – Hans-Thoma-Straße 1 – Sachsenhausen

Tokrat sem obiskal restavracijo z nemško – avtrijsko kuhinjo, ki je zrasla v stavbi, kjer je je pred njo bila restavracija NYC. Nekako sem si predstavljal gostilno z bavarskim ali morda avstrijskim smučarskim flairom. Dejansko pa gre za moderno opremljen lokal z eno veliko sobano z dolgim jedilnim šankom in s centralno postavljeno 6 metrov dolgo mizo. Na “alpenstil” spominjajo le stoli, ki po dolgem sedenju postanejo neudobni, ter stena prekrita s krožniki.

Postrežbo imajo čez brhke mladenke, ki prav tako nimajo nič skupnega z bavarskoavstrijskim. Nekako kaj hitro dobiš občutek, da je večina zaposlenih začetnikov, saj le stežka opišejo ponudbo, pa tudi pobiranje naročil in dostava do mize traja kar nekaj časa. Dodaten medel občutek je prišel, ko smo bili seznanjeni da ne strežejo točenega piva zaradi okvare, v ponudbi stekleničenega piva pa imajo samo 2 vrsti. Sosednja miza se je zaradi tega tudi zapustila lokal. No mi se nismo dali in si naročili Jever. Prav tako trenutno ne morejo postreči Frankfurtske nacionalne pijače Apfelwein, ki ga je moč najti v prav vsakem gastronomskem obratu tukaj.

Pri hrani sem izbral “Frollein´s Grillpfanne” – pečen kos svinjine, govedine in teletine s pečenim krompirjem in pečenim gratiniranim paradižnikom, kolegi pa golaž ter Špetzle s sirom. Hrana bi ocenil kot okusno, le porcija morda ni bila to kar sem si predstavljal. Res pa je, da sem prišel sem izredno lačen. Med jedjo me je “zmotilo”, da se je verjetno lastnica lokala lotila inšpekcije čistoče lokala. In to kr pred gosti, tako da je v bližini naše mize dejansko s prstom iskala sledove prahu in to jasno kazala strežnem osebju. Neverjetno in popolnoma nesprejemljivo.

Za medel večer (v gastronomskem smislu) je poskrbel še voden espresso.

Škoda, a sem se ne bom več vrnil.

Sausalitos
Frankfurt – Kiesstraße 36 – Bockenheim

Namen – preživeti lep cocktail večer z večjo skupino (12), ter nekaj dati v usta. Rezultat – odličen večer ob prijetni družbi. Sausalitos je veriga mehiških restavracij po celi Nemčiji, ki pa je znana predvsem po izredni ponudbi cocktailov za vsak okus. In tako smo tudi zastavili. Cocktaile je možno izbrati iz izredno lične publikacije, ki je obenem tudi jedilni list. Za tiste, ki nismo prevliki navušenci cocktailov je seveda prav tako poskrbljeno.  Sam sem najbolj prišel na okus pri temnem pivu – Malzbier. Cocktaile strežejo v dveh velikostih, večer pa je sestavljen iz raznih happy hour, tako da je konzum res obilen. Strežba deluje s polno paro, ni počivanja. Pridni so, nasmeh in prijaznost z časom tudi ne izpuhti. Morda bi lahko razširili različnost dekoracij, saj je v vsakem kozarci lesena paličica s sladkorno penico.

Hrana odlična. Poizkusil sem Burrito Polo. Odličen okus, porcija poštena, lepo dekorirano in postreženo, cene zmerne.

Prostor je precej velik, raznobarven (pač mehiški), za velike in majhne družbe. Ambient in vzdušje odlična, toalete prostorne, izredno čiste. Res prijetna izkušnja, ki jo bom prav gotovo še ponovil.

Vapiano
Frankfurt – Hanauer Landstraße 148 – Ostend

Tokrat sem obiskal novo odkritje t.i. sistemskih gastronomij. V neposredni bližini novonastajajočega novega sedeža evropske centralne banke sem obiskal v času kosila restavracijo iz verige Vapiano.

Interier zelo moderen in velike steklene površine vabijo k obisku.  Na vhodu sprejemna receptorka izroči magnetno kartico, ki služi zavedbi naročila in kasnejšemu plačilu ob izhodu.

Vapiano se precej razlikuje od dosedaj obiskanih italijanskih restavracij. Ne sicer po jedilnem ali vinskem listu, temveč po izgledu in prodaji njihove “zgodbe”. Vse testenine in njoke izdelujejo sami v predelu prostora, kjer  je prirpava na očeh obiskovalcev. Prav tako so vse omake pripravljene na licu mesta. Samo naročilo se izvede na različnih postajah, kjer v osnovi delijo postaje na pizze in paste. Medtem ko na paste počakaš kar pri pultu, kjer pred teboj sestavijo naročeno jed, za pizze oddaš naročilo na posebni postaji in prejmeš nekakšen pager. Vzameš pijačo in se v miru vsedeš za izbrano mizo. Ko je pizza pripravljena začne pager brneti in te tako opozorijo da lahko prevzameš jed.

Tako pizze kot različne paste so odlične. Cenovno povprečno, a bi rekel da je kakovost tako visoka, da bi v marsikateri restavraciji verjetno plačali skoraj dvojno.

Splošen občutek je izjemno dober in posledično se vračamo večkrat sem. Prav tako bom restavracijo obiskal v drugih mestih saj gre za kar precej veliko franšizno verigo, ki je pred kratkim odprla restavracijo tudi v New Yorku.

Morda kot zanimivost dodajam hitro odzivnost restavracije na okužbe z virosim EHEC v Nemčiji. Zaradi objavljenega suma, da je en od prenašalcev kumara, so do nadaljnjega umaknili uporabo kumar v ponujenih jedeh.

Schwimmclub Schwedlersee
Frankfurt – Schwedlerweg – Ostend

Moj sodelavec je lokal opisal takole: ¨Teli zaposleni pridejo zjutraj sem in si naredijo bogat zajtrk, nato si zvijajo gigantičen join in se ga zakadijo do onemoglosti, potem pa odprejo lokal¨.

Torej, rekel bi, da opis popolnoma drži. Tako za lokal, kot za hitrost postrežbe.

Sam lokal leži ob malem bajerju v neposredni bližini Maine. Kot že sam naziv pove, gre pravzaprav za plavalno društvo. Sam se sicer v tole zeleno mlakužo ne bi vrgel, a očitno to nekatere ne moti. Okoli bajerja/jezera je nekaj mest namenjenih roštiljanju, lokal pa ima svoj vhod. Gre pravzaprav za nekakšen grill lokal na plaži. Imeli smo srečo, saj smo prišli nekaj minut po dvanajsti, ko odpirajo. Že nas šest so kar nekaj časa obdelovali, 20 minut za nami, pa je izgledalo kot da bi prišel poln avtobus obiskovalcev.

Hrana odlična. Dnevno na menuju “Bratwurst” z različnimi prilogami, ena okusnejših in priporočljivih je hladna makaronova solata z res veliko in dobro pripravljene zelenjave. Druga zadeva pa je najbolj znana Frankfurtska jed, t.i. “Grune Sosse” –  zelena zeliščna omaka s trdo kuhanimi jajci in celim kuhanim krompirjem (kasneje sem to isto jed jedel še v Cooking Ape – brez besed – neverjetno dobro).

Torej za obisk tukaj je potrebno vezi nekaj več časa, torej na izi. Bolj primeren je tukaj obisk ob koncu tedna, s kako brisačo, da se po kosilu za pol urce vržeš še na bok ob jezeru in v miru pustiš želodcu svoje delo.

Spice
Frankfurt – Moselstrasse 20 – Bahnhofsviertel

V središču frankfurtskega “red light districta” se nahaja preprosta indijska restavracija Spice, kjer smo s sodelavci preživeli lep večer.

V teh mesecih se je moje življenje nekako povezalo z Indijo, saj več kot polovica mojih sodelavcev prihaja iz vseh delov te zanimive dežele. In prav tako, kot so raznoliki ljudje, se to odraža tudi v indijski hrani. In tudi tokrat sem okusil nove okuse in kombinacije začimb.

Sam lokal je relativno majhen in v polni zasedbi morda sprejme kakih 30 do 40 ljudi. Vendar sem skoraj prepričan, da je kvantitativna sposobnost kuhinje še nižje od tega števila. To navajam zaradi tega, ker smo na hrano čakali skoraj 2 uri, vendar ko se je pričelo, se je dobesedno vsulo. Na koncu namreč nismo imeli več prostora niti za kozarec in za trenutek sem dobil prispodobo beograjske restavracije, kjer sem doživel podobno “okupacijo” mize.

V teh dnevnih je v Frankfurtu precej vroče in prvo je bilo potrebno potešiti žejo. In kaj bi bilo bolj primerno, kot kozarec hladnega indijskega piva. Tako lahko rečem, da se znamki Kingfisher in Namaste lahko kosata po mojem okusu s slovenskimi znamkami.

Za predjed priporočam Samoso; v testu ocvrta krompirjevo grahova masa. Pazite saj je središče jedi precej vroče, čeprav je na zunanjem delu že ohlajena.  K Samosi so bile postrežene tri omake, ena precej pikantna, ena sadna in ena na jogurtovi osnovi. Druga predjed je bila piščančja Pakora, v testu pečeno piščančje meso – pikantno in v prerezu rdeče od začimb, ter Chicken Tikka

Glavni hod pa so sestavljale naslednje jedi:

  • Tandoori Mix – piščančje in jagnječje meso pečeno v indjiskem ražnju – tandoori
  • Chicken Tikka Masala – pečeno piščančje meso v curryu
  • Chicken Vindaloo
  • Lamb Birayani
  • Dal Tarka
  • soparjen in pražen riž z jajcem
  • ter razne vrste indijskega kruha (Nan)

Za vsako jed ne morem natančno reči, kaj je bilo, saj velikokrat obilnost začinjenosti zakrije konsistenco. In na moje vprašanje indijskem kolegu, kako dojema evropsko hrano, sem dobil odgovor “dull”, torej pusto. In verjamem mu, saj se naša hob takrana ne more kosati z ekstremnostjo dodajanja začimb. Nekako pa mi je pohvalil ruski Boršč, ki ga je jedel v Kievu.

Strežno osebje je prijazno in uslužno, lastnika restavracije skoraj ne bi opredelil za indijca, vendar sam pravi da je 100%.

Sanitarije so “za silo” vendar čiste.

Večer smo zaključili s kadilci na ulici z zadnjim pivom in na sosednjem vhodu se je že na ogled postavila lepotica noči in vedel sem, čas je za odhod domov. A sem se še vrnem.

Cafe Bar Alimentari
Frankfurt – Hanauer Landstr. 186 – Ostend

Pravzaprav sem mislil da sem stopil v bife, saj restavracija ni večja kot kakih 20 m2 s tem, da je v tej kvadraturi vštet tudi šank. Torej sedežev je kakih 18 do 20. Nekaj več prostora je pred lokalom, saj imajo malo teraso, kjer lahko sedi še enkrat toliko ljudi, vendar je ta le slabo zaščite v primeru dežja, tako, da je takrat praktično neuporabna. Nekaj posla naredi bistro tudi v obliki “to go”.
Iz jedilnega dela je možno skozi odprta vrat videti v kuhinjo, kjer se starejši italjanski kuhar trudi k stvaritvam in hitri pogostitvi, saj je v času kosila veliko ljudi čaka pred lokalom na prosto mizo.
Strežbo ima čez zelo prijazna in fleksibilna gospa Uschi, ki dobro obvlada dnevno ponudbo in zna tudi razložiti sestavo posameznih jedi.
Dnevna ponudba je skromna in omejena na pasto, lazanjo in nekaj sestavljenih solat, vendar moram povedati, da so jedi zelo okusne in lične, po količini pa bi rekel, da so nad povprečjem. Kolegi mi pravijo, da je pogosto na jedilnilu tudi kaka lokalna jed. Dnevno posebno ponudbo predstavljata 2 jedi iz jedilnega lista, kjer je recimo solata ali juha v ceni glavne jedi in se vrti okoli 7 EUR.

Izkušnja je bila prijetna, vsekakor priporočam.


Pizzeria 7 Bello
Frankfurt – Niddastr. 82 – Bahnhofsviertel

 

V 7 Bello se na začetku nisem mogel odločiti ali gre za popolno beznico ali za resnično domač (po italjansko) kotiček. Večino dogajanja je zunaj, notri je le nekaj miz. Šank govori v smeri “domačije”, saj se tu najde res lepa zbirka grape in italjanskih vin. Čar dajejo zaposleni, za katere menim, da so si v sorodu in zaradi tega tudi včasih v laseh. Pogostitev je tipično počasna, a nekako kljub temu simpatična. Jedilnega lista ni, saj dnevno ponudbo natakar pokaže kar na natakarskem listku (tisti za ozki:)). Po priporočilu drugih gostov (večina jih je iz sosednje Commerzabanke) se odločimo za Tagliato – krožnik narezane govedine prelit z olivnim oljem in rozmarinom, pečen v pečici.

Zanimiva izkušnja, a ne za tiste, ki jim ambient veliko pomeni. Verjetno tudi sam lokala ne bom več obiskal.

Veritas
Frankfurt – Schweitzer Str. 21 – Sachsenhausen

Odličen lokal smo obiskali zaradi izrecne želje mojih hčera, da bi jedle Dunajske zrezke. In po priporočilu sodelavke smo jih tukaj tudi našli.

Izredno prijeten lokal v lasti 2 nizozemcev (sicer z grškim imenom), ki sta ju moji hčeri tako prevzeli, da smo nekako imeli takoj prednost pred ostalimi gosti.:)

Restavracija premore res različno ponudbo, a nekako v ospredju ostajajo tipične Hessen jedi, ki si jih želi večinoma gostov. In ta “domača” hrana je izredno okusna, količinsko ustrezna, cene pa so tudi relativno ok. Ob sredah je Schnitzel Tag,  torej zrezki po nižji ceni (od 6,80 EUR dalje).

Ob večerih za več kot za 4 ljudi priporočam predhodnjo rezervacijo.

Komentarji
  1. silva pravi:

    vsa čast za napisano!!!!! suuuper

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s