Pozdravljeni!

Moje delo se nadaljuje v banki Honda Bank.

Dodeljen sem precej velikemu teamu, kakih 30 nas je tukaj. Polovica kolegov prihaja iz Indije. So prijetni, izredno inteligentni in imajo zelo dobro razvito sposobnost hitrega razumevanja tehničnih zahtev in potreb.

Trenutno se ukvarjam z dvema področjema:

  • AML (Anti Money Laundering)
  • ZV-Statistik (Statistika plačilnega prometa)

AML v svojem okviru predstavlja pravila, po katerih morajo banke zbirati in opazovati transakcije in v primeru sumljivosti ustreznos ukrepati in poročati. Tako je potrebno orodje za nadzor ustrezno parameterizirati in vsaditi v izvedbeni del delovanja programov, ki pred avtorizacijo dejanske izvedbe izvede nadzor in v primeru “zadetke” alarmira/generira ustrezno sporočilo, ki zahteva nadalnje aktivnosti.

AML je potrebno ločiti od t.i. Embarga, ki predstavlja pravila in mehnizem omejevanja poslovanja s poslovnimi objekti (tako pravne, kot fizične osebe), kjer nek nadzorni organ, kot so recimo Varnostni svet Združenih narodov dogovori in izda prepoved ali omejitev poslovanja z določenimi državami, kot so v tem trenutku recimo Iran, Irak, Belorusija, itd.

ZV-Statistik predstavlja letno poročilo na centralno banko (Bundesbank), ki vsebuje podatke o kosih in volumnu poslov in transakcij per konec leta, oz. seštevek prometa za plačilne transakcije. Gre za XML poročilo, ki se poroča do aprila za preteklo leto, več ali manj pa služi za nacionalno in europsko europsko statistično poročilo poslovanja MFI (Monetary Financial Institutions). Statistike so objavljene tako nacionalno kot tudi v Modri knjigi ECB “Blue Book” – ki opisuje stanje in razvoj plačilne prometa v EU območju.

Specifikacije in zakonodaja sta mi dali okvir v katerem se gibljem, tako da mora zadeva sedaj samo še pravilno delovati:)

Če vas zanima še kaj več, me seveda lahko kontaktirate!

Pa lep dan želim.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s