Zaposlitev v tujini – Nemčija 4. del

Posted: 09/12/2010 in Moje delo
Oznake: , , , , , ,

Pozdravljeni!

V ponedeljek sem obiskal s soprogo mesto, kamor bom usmeril svojo novo življensko pot.

Odhod ob ob tretji uri zjutraj, vreme katastrofalno, vendar nič ne de. Ob 14:00 imam prvi ogled stanovanja dogovorjen v predelu, ki se imenuje Europaviertel (za Frankfurter Messe). Zatem sem si optimiziral urnik tako da so sledila še štiri stanovanja, pa še naslednji dan je ostal en.

Pot sva prepustila Garminu, ki pa po mojem občutku ni izbral prave poti, saj naju je nad Munchnom usmeril močno proti Nurnbergu. prav ta del poti je bil res katastrofalen, saj sva tukaj izgubila dobri 2 uri zaradi gneče in pluženja snega. Priznati pa moram, da je prevladovala izredna strpnost in prilagojenost voznim razmeram. Kljub vse težavam na poti sva prispela na cilj tri minute pred dogovorjenim terminom in tako sem bil pomirjen, saj naravnost sovražim zamujanje.

Prvo stanovanje se je izkazalo takoj kot pravo in postavilo “benchmark” za vsa ostala, ki pa ga ni nihče več dosegel. Gre za popolnoma novo klimatizirano dvosobno stanovanje s popolnoma novo opremljeno kuhinjo (hladilnik, keramični štedilnik, mikrovalovna pečica, pomivalec posode, ter eno najlepših kopalnic kar sem jih kdaj videl. Premore dva balkona v 6 nadstropju in ima v kleti podzemno garažo (ki je zaenkrat še ne bom najel/uporabljal, saj mi je uspelo prodati danes moje vozilo), ter “pralnico”, s tremi stroji na kovance. Cena – 790 EUR brez stroškov, s stroški pa okroglih 1000 EUR. Ni malo, vendar po tem kar sem videl in imel na razpolago več kot pošteno. Stanovanje ima 75 m2 in je po price/performerance močno prekašalo ostala stanovanja. Pri ogledih povprašajte, kaj je vključeno v t.i. Warmmiete (najemnina s stroški), saj se izkaže, da je generalno pravilo, da ne vključuje strošek elektrike in interneta. Ogrevanje je odvisno od načina, sam imam daljinsko ogrevanje in na radiatorjih nameščene nekakšne merilce porabe, ki brezžično oddajajo porabo. Na ceveh tople in mrzle vode so tudi števci, ki ji popišejo enkrat letno. Stroški se povečini plačujejo pavšalno, enkrat letno pa se naredi poračun med dejansko porabljenim in že plačanim.

Ogledal sem si tudi mojo novo službo. Od novega doma je oddaljeno 7 minut z avtom, 15 minut s kolesom, z javnimi prevoznimi sredstvi pa še ne vem. Frankfurt premore močen javni prevoz, kjer prednjačijo t.i. Strassenbahn (tramvaj), ter busi. Imajo tudi podzemno, ki pa je izgrajena le na severno od Maine v novih delih in me tako ne pripelje do službe.

Frankfurt je prava metropola, center bankirstva in spremljajočih dejavnosti. Je izredno čisto, ne preveliko, ima stari in novi del, nebotičniki pa te naravnost očarajo in potrdijo neizmerno sposobnost človeškega ustvarjanja. V primerjavi z Londonom bi rekel, da je Frankfurt bolj ekstremen v smeri bančnega centra kot City, je pa London mnogo večji in tako poslovni del predstavlja le del Londona.

Prespala sva v hotelu Cult, ki ga priporočam, saj je cenovno ugoden (preko spletnega ponudnika www.booking.com sem dobil ponudbo 79 EUR za dve osebi z zajtrkom), ter čist. Sam bi mu dal 3 zvezdice. Po celodnevnem naporu in odlični večerji v domači gostilni, sva se prepustila počitku. Zjutraj res odličen zajtrk, ter obisk še zadnjega stanovanja. Po vse ogledih mi je bilo v petih minutah jasno kaj in kako in poklical sem agenta prvega stanovanja. Za najemno pogodbo se moraš kar “sleči”. To pomeni, da moraš kot najemnik dokazati kdo si in da si sposoben plačevati. Tako izpolneš t.i Selbstauskunft, nekakšen vprašalnik, ki mu priložiš kopijo osebnega dokumenta, ter 3 plačilne liste oz. pogodbo o zaposlitvi. To nato preverijo pri podjetju “Schufa”, ki je nekakšna črna lista dolžnikov/neplačnikov in če je vse ok, ti odobrijo najemno pogodbo. Kavcija predstavlja tri mrzle najemnine in se lahko deponira v treh oblikah; zastava hranilne knjižice z vplačanim zneskom, bančna garancija, vplačilo na “kao” notarski račun.

Pot nazaj je bila naravnost enkratna. Nobenega zastoja in odlično vreme, tako da sva z ustavljanjem potrebovala slabih 9 ur.

Včeraj, torej v sredo sem pričel urejati formalnosti pri naših organih. Najprej sem uredil mednarodno vozniško dovoljenje, saj ne vem v katere državo bom v prihodnje šel. Velja tri leta, pridobi se ga na AMZS, potrebujete pa sliko, slovensko vozniško dovoljenje in osebni dokument in 24 EUR (člani AMZS imajo popust). Dokument je narejen v 5 minutah in je dvojne velikost kot naš standarden. Le kam ga bom vtaknil:).

Uredil sem tudi Center za socialno delo, kjer so mi pojasnili postopek v vezi otroških dodatkov. Trenutno dobivamo neko malenkost in sem želel to ukiniti, da bi potem v Nemčiji prejemal celoten znesek do katerega sem upravičen. To pa ne gre tako. Torej do aprila moram še vedno prejemati dodatek, od aprila dalje pa moram vložiti novo prošnjo, čeprav ne bom več upravičen do njega. In takrat bom prejel neko novo potrdilo, da ga ne prejemam in bom lahko zaprosil v Nemčiji za spremembo zneska (do takrat sam razliko). Torej bom moral vse delati dvakrat. Na spletni strani CSD Bežigrad dobite obrazca E411 in E401.  E411 izpolnete sekcijo A in po odhodu v tujino pošljete obrazec na CSD, ki ga potrdijo in vam ga pošljejo nazaj. E401 pa izpolnite prav tako sekcijo A in odnesite na upravno enoto. Meni na upravni enoti ni uspelo včeraj nič, saj so obrazec videli prvič in niso vedeli kaj naj z njim naredijo. Po ponovnem klicu na CSD pa so me sedaj usmerili na oddelek za Upravne in notranje zadeve. Upam, da uredim to še ta teden.

Davkarija pa je svet zase. Sem bančnik in tretiranje davčnega rezidenstva je bilo vedno od uveljavitve davčne zakonodaje tako, da je locirala status rezidentstva iz dejstva ekonomskega središča, torej tam kjer zaslužiš glavnino svojih dohodkov. Žal davčna upošteva še socialni faktor, kar mi je po telefonskem razgovoru povedalo sledeče. Ker imam v Sloveniji družino, je moj socialni interes v Sloveniji in iz tega sledi, da naj bi poleg nemških davkov plačeval davke še v Sloveniji. S tem se ne morem strinjati, saj bom Slovenijo obiskal le nekajkrat letno, večinoma bo moja družina obiskovala mene v tujini. Seveda bom pošiljal sredstva tudi domov, vendar sredstva, ki so bila obdavčena v Nemčiji in bodo potrošena v Sloveniji (in s tem tudi zopet obdavčena z DDV). Od mene pa zahtevajo, da naj plačujem še razliko med nemško in slovensko davčno stopnjo (ki je višja) še Sloveniji, čeprav Slovenija nima nič pri moji zaposlitvi in življenju. Ne bom imel socialnega, pokojninskega, zdravstvenega varstva v Sloveniji, tako da je to nesprejemljivo. Če bom primoran v to bom odjavil stalni naslov v Sloveniji oz. celo zaprosil za nemško državljanstvo, saj je to naravnost noro. Ne rečem, da bi bil oseba, ki živi v Sloveniji in dela v tujini, potem se strinjam, saj koristim slovensko infrastrukturo. Tako pa…. Kakorkoli, vložil sem nekakšen vprašalnik, na osnovi katerega bom v roku meseca dni prejel informacijo o mojem rezidentskem statusu.

Toliko za danes, ko bo kaj novega pa se zopet javim.

Komentarji
 1. SI davčna birokracija je res poden.

  • fosfos pravi:

   Hvala za komentar!
   Za informacijo – po štirih mesecih in 6-7 poskusih pridobitve informacij, mi še vedno niso nič poslali. podn!

   • fosfos pravi:

    Bil na dopustu v Sloveniji. Poskusil urediti na davčni, klub telefonskim klicom na vse možne številke še vedno brez uspeha. Nemogoče! DURS ne deluje – sploh. Samo za svoje potrebe!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s