Zaposlitev v tujini – Nemčija 3. del

Posted: 02/12/2010 in Moje delo
Oznake: , , , , , ,

3/12/2010

Prejel sem potrditev moje prošnje za skrajšani odpovedni rok. Zares čutim da so sedanji kolegi in nadrejeni resnično veseli moje poti in da se veselijo skupaj z menoj. Tako sem sedaj uredil vse formalnosti v vezi tega in se pospešeno ukvarjam z najemom stanovanja v Nemčiji. Nisem se še odločil kako veliko naj bo stanovanje, vendar mora biti lepo, da se bom v njem dobro počutil ne glede na to koliko časa dejansko bom v njem.

Več ali manj uporabljam le dva prava sourca za iskanje, seveda spletno. To sta www.immobilienscout24.de in www.immowelt.de. Stanovanja se večinoma najemajo preko nepremičninskih posrednikov, s katerimi sem moral preden se sploh kaj pogovarjamo podpisati (hvala bogu da online) sporazum, oz. pogodbo, s katerim si zagotovijo svojo provizijo, ki enotna in po našem razumevanju torej kartelna. Le ta znaša 2,39 najemnine (vključen DDV). Da se dodatno zavarujejo, moraš že ob podpisu pogodbe dovoliti da ti bremenijo kartico ali da jim daš pooblastilo za direktno bremenitve (za to je potrebno imeti že odprt račun v Nemčiji). Torej tole bo drago:) Vendar se temu ogniti ne da.

Najemnina, ki sem jo jaz še pripravljeno sprejeti znaša 900 EUR – “Warm”. Ta izraz pomeni da je v najemnini vključen tudi strošek ogrevanja, brez tega pa srečamo izraz “Kalt” – torej mrzlo. Srečujem se tudi z izrazom pavšal, ki vsebuje vse stroške, če le ni drugače specificirano. Torej za ta denar dobim nekaj, ne pa prav veliko. Trenutno sem najbolj zagret za novo četrt, ki se imenuje Europaviertel in je sveže nastajajoč kompleks novogradenj, ki naj bi bile svet v malem. Gre za zemljišče za sejmiščem in vsaj slikovno gradivo in opis veliko obeta. Po drugi strani pa se zelo “kurim” na t.i. Sachsenhausen, ki bi mi omogočil, da pridem v pisarno peš. Kakorkoli, v ponedeljek se odpravljam na oglede. Pet jih imam dogovorjenih, pa še nato v torej zjutraj enega. Morda obiščem še dva znanca, potem pa nazaj. Močno upam, da kaj uredim saj je samo še mesec dni do mojega novega pričetka.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s