Zaposlitev v tujini – Nemčija 1. del

Posted: 08/11/2010 in Moje delo
Oznake: , , ,

Pozdravljeni!

Tale zapis bo/je nastajal zelo fazno. In sicer se odpravljam na delo v tujino, saj sem sprejel ponudbo švicarskega podjetja za delovno mesto v Frankfurtu. Opravljam delo svetovalca za bančno tehnologijo, torej sem posrednik med poslovno stranjo in sistemsko podporo (IT svetom), oz. usmernik med poslovno in operativno stranjo izvedbe transakcije oz. poslovnih dogodkov v bankah.

Namen tega zapisa je deliti z vami svojo izkušnjo, postopke in druge zgode in nezgode.

Morda najprej nekaj besed, kako sem sploh prišel do tega. V začetku poletja sem pri sebi ugotovil, da me tradicionalni način bančnega poslovanja oz. okviri in zakonitosti kot jih poznamo v našem delu europe po teh 18 letih ne impresionirajo več. Kljub velikim spremembam v zadnjem desetletju mi trenutni bančni ustroj ne dokazuje sposobnost za preživetje na dolgi rok, poleg tega banke v našem okolju in na področju bivše Jugoslavije niso prav velike.

To dejstvo,ter  dejstvo, da sem se začel spoznavati z islamskim sistemom bančništva, sta me navdihnila, da se kljub družini in veliko obveznostim pri sedanjem delodajalcu podam na avanturo z namenom učenja in spoznavanja na druge trge oz. v širni svet. Primarno sem pričel z iskanjem primerne zaposlitve v perzijskem zalivu v državah Katar in Združenih arabskih emiratih. Svoj CV sem objavil na straneh www.gulftalent.com. Vzpostavil sem tudi kontakt s slovenci v teh državah in se soočil z dejstvom, da je recesija “kosila” tudi po temu delu sveta. Rezultat tega je povečano odpuščanje primarno tujcev, tako da o kakem zaposlovanju še nekaj časa ne bo govora. Poleg tega je mnogo lažje dobiti zaposlitev v teh državah na licu mesta. S tem se sprijaznil in na svoje presenečenje prejel klic iz Londona. Klical me je pravi pravcati headhunter. Klici so se vrstili na dnevni bazi in moram priznati, da so z menoj delali res enkratno. Vseskozi so mi dajali občutek da sem “iskano blago” in to dokazovali z nenehno komunikacijo. Moram vam povedati, da tako prijetnih in prijaznih besed od naših slovenskih posrednikov zaposlitve nisem bil vajen, čeprav me jih je nekaj kontaktiralo v zadnjih letih.

V pogovorih smo prišli do točke, ko sem se odločil da se pričnem pogovarjati direktno z bodočim delodajalcem. In delodajalec je podjetje med tremi največjimi dobavitelji bančnega programja na svetu, poleg tega ima veliko operacijo tudi v arabskem svetu. Podjetje me je povabilo na razgovor na sedež podjetja, ki pokriva DACH regijo (Nemčija, Avstrija, Švica) ter še nekaj drugih držav v Frankfurt. Stroške leta in hotela bi pokrili oni. Vendar se je tako obrnilo, da je glavni direktor podjetja bil na poti v bližini Slovenije in se za en dan ustavil pri nas. Tako sva se sestala in opravila najin spoznavni pogovor kar tukaj. Tako je bil glavni del – to je spoznavni – opravljen. Ker sem ga očitno opravil uspešno, sta sledila še 2 telefonska pogovora in kmalu za tem je sledila konkretna ponudba podjetja, ki smo ga uspeli še malo korigirati in tako ponudbo sem formalno tudi sprejel.

Še največ težav povzroči preračun bruto vrednosti prihodka ponudbe v neto. Izkaže se, da je Nemčija na tem področju bolj človeška kot Slovenija, saj je poleg enostavnosti tudi delo mnogo manj obdavčeno kot je tukaj v Sloveniji. Davčna stopnja je odvisna od vašega stanu – torej ali ste v zakonski zvezi in ali imate otroke. Naj povem, da se tukaj izkaže vsa prednost članstva v EU, saj ni potrebno imeti družine s seboj, torej zadostuje, da so državljani države članice EU ne glede na to kje bivajo. Torej moj status določa davčni razred 3 (t.i. Lohnsteurklasse). Od bruto dohodka se odbije še t.i. Cerkveni davek – Kirchensteuer, katerega sam sicer ne bom plačeval, prispevki za pokojnino (19,9%), dajatve za socialno varnost (okoli 5%), ter zdravstveno zavarovanje (14,9%). Zanimivo tukaj je, da si lahko zdravstveno zavarovanje zaradi višine dohodka izberem sam pri privatni zavarovalnici in s tem celo prihranim, saj velja pravilo da pri dohodku nad 4800 EUR bruto davkoplačevalec prosto odloči ali bo za zdravstveno zavarovanje namenjal v državno zdravstveno blagajno (cca. 14%) ali pa za fiksni mesečni znesek najel zdravstvene storitve pri privatni zavarovalnici.  Za ilustracijo mi bo mesečni znesek okoli 125 EUR (obveznega zdravstvenega prispevka v tem primeru ne plačujem) prinesel mnogo več storitev kot v Sloveniji, po prebiranju ponudbe skoraj dobiš nekakšen VIP status, kot je naprimer enoposteljna soba v bolnici, obravnava s strani izkušenejših zdravnikov, 400 EUR za očala vsake 2 leti, 100% kritje homepoatskega, zobodravstvenega in psihiatričnega zdravljenja, itd. Kar si še nisem 100% na jasnem je kdaj bom lahko prestopil.

Ena od zanimivosti je tudi otroški dodatek, do katerega v Sloveniji nisem bil upravičen. V Nemčiji naj bi ga dobival ne glede na višino dohodka in ne glede na to da otroci niso v Nemčiji. Važno je samo da si nemški davkoplačevalec. Za 2 otroka = cca. 300 EUR mesečno, znesek je namenjen kot pomoč pri vzgoji in izobraževanju otrok.

Pogoj za delo v Nemčiji je delovna viza. In tako smo se dogovorili, da podjetje prične postopek za izdajo le te in po prejemu podpišemo pogodbo o zaposlitvi.

Za izdajo delovne vize sem moral bodočemu delodajalcu poslati kopijo osebnega dokumenta, s strani sodnega prevajalca overjen prevod diplome oz. dokazila u izobrazbi, ter v nemščini napisan CV. Prevod sem uredil pri www.optimus-prevajanje.com– cena 50 EUR, overitev diplome pri upravni enoti 1,60 EUR. Pred tem so za mojo zaposlitev dobili tudi formalno privolitev nemškega delavskega sveta  – “German Worker’s Council” in jo tudi dobili.

Tako se je postopek pridobitve dovoljenja pričel in ga v naslednjih v tednih pričakujem. Okvirna doba postopka znaša od 6 do 10 tednov.

Toliko zaenkrat. Ob priliki pa nekaj novih vrstic, saj me čaka še nekaj uradniških zadev pri nas, kot so prijava odhoda v tujino, ki ga je potrebno opraviti pri upravni enoti v koliko zapustimo Slovenijo za več kot za 3 mesece, pa na davčno bo potrebno iti, pa zdravstveno za otroke in pokojninsko. Pa še avto bom tukaj prodal. Tam pa seveda stanovanje, prevoz, prijava itd.

Lep pozdrav!

Komentarji
 1. charlie pravi:

  Pred tem so za mojo zaposlitev dobili tudi formalno privolitev nemškega delavskega sveta – “German Worker’s Council” in jo tudi dobili.

  Tole me pa spominja na totalitarni sistem:) Drgače ti pa želim vso srečo v novi “domovini”;)

  • fosfos pravi:

   Hvala za tvoj komentar!
   Hja, tako pač je. V bistvu je namen preveriti ali je za odprto delovno mesto v lastnem okolju primeren resource oz. ali bi morda novo delovno mesto povzročilo kake težave napram obstoječim.

   Še enkrat prav lepa hvala!

   • fosfos pravi:

    Evo, sem govoril s predstavnikom delavskega sveta. Njihova naloga pri novo zaposlitvi je preprečiti morebitno oškodovanje že zaposlenih, kar ni tako slabo kajne?

 2. […] je pred slabim letom našel službo v Nemčiji in tukaj razčlenil prispevke, ki naj bi jih tam gor plačeval iz svojega dohodka. Čeprav so postavke približne, sem jih Bimbo […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s