Nekaj na temo optimizacije… by E.Leclerc

Posted: 11/06/2010 in Gospodarstvo in poslovanje
Oznake: , , ,

Glede na to, da sem že pred časom ugotovil, da je naš sistem človeštva malce zašel v slepo ulico in da imajo od tega profit le posamezni izbranci, ki so zadosti iznajdljivi (joj kako lep izraz sem našel:)), da se tega tudi zavedajo, bom tokrat opisal moj zadnji stik z vodilom našega časa – optimizacijo.

In sicer sem pred dnevi obiskal nakupovalno središče E.Leclerc v Ljubljani na Rudniku. V tej trgovini nisem bil prav pogosto, saj je relativno daleč od moje vsakdanje poti, a sem ter tja me pot le zapelje do tam. Večinoma sem imel o tej francoski verigi dobro mnenje, všeč mi je njihov sistem nabiranja točk ugodnosti, ponudba je res velika in kakovostna, imajo odlično meso za žar, odličen kruh, cene normalne, za piko na i pa veliko lepih blagajničark.

Vendar sem pred dnevi doživel izkušnjo, ki mi je zopet dala malce misliti. Izkušnjo, ki mi je precej pokvarila nakupovalni občutek, ki je sila pomembna zadeva v retailu. Torej v povezavi z Leclercom je od slabih stvari do mojega dojemanja do sedaj prišlo:

  • govorice o izkoriščanju zaposlenih – bo že kar nekaj let od tega
  • postavitev neokusnih tabel na parkirišču, ko se je “najboljši sosed” naselil v Supernovo in brez kančka sramu posegel po Leclercovih parkirnih mestih

Torej postavke mojega ponedeljkovega obiska, ki so mi dale misliti so bile:

  1. “Nabutan” del akcijske ponudbe, kjer je nastal totalni zastoj in se ni moglo prebiti v notranjost trgovine. Dragi trgovci. Tudi sam bi nastavil blago, ki ga želim ponuditi v akcijski ponudbi na optimalno prodajno pot kupca. Vendar za božjo volje, lastnoročno preizkusite postavljeno pot. Ugotovili boste, da se dva vozička ne moreta srečati. Torej če se oseba, ki ravnokar drži v roki majico za otroka, ki jo misli morda kupiti, bo ob takem zastoju raje šla naprej, da se izogne koloni za seboj, ki ji že poriva voziček v hrbet.
  2. Številke za vrstni red; resnično me že dolgo časa ni bilo v Leclerc, saj sem prvič opazil, da je potrebno za vrsto pri kruhu, mesninah in pri sveže pripravljeni hrani vzeti na avtomatu listek s številko in nato opazovati ekran nad prodajalcem, kdaj boš na vrsti. Kakor izgleda, pa so imeli drugi še več problemov s tem, saj  skorajda nihče v vrsti za pripravljene jedi ni imel številke. In ko sem vzel številko, sem seveda bil po trgovinski logiki takoj na vrsti. Vendar ne mislite, da so to dejstvo “vrivanja ” ostali v vrsti mirno sprejeli. Kar precej krepkih sem slišal tako na svoj račun, kot na račun trgovca:)
  3. Na istem prodajnem mestu, sem se preden sem doživel točko 2. postavil na del prodajnega mesta, kjer prodajajo kose pic. Prodajalec me je usmeril v vrsto na drugi strani (glej točko 2.). Ko sem v nekaj sekundah prišel na vrsto na pravem delu prodajnega mesta, sem mu skušal oddati naročilo enega kosa pice s hrenovko in enega s šunko. Pa ni bilo zadosti, saj sem moral zopet na pozicijo kjer sem bil še malo prej. Za nameček opis mojega naročila ni bil zadosti natančen, saj nisem uporabil uradnega Leclercovega naziva artikla – “Klasična pica”. Le ta pa je edina naprodaj, ki vsebuje šunko!!!
  4. No potem je prodajalec kontrolirano ponorel, ko sem ugotovil, da mi je dal ledeno mrzle pice in mu to tudi povedal in ga povprašal, če se da to pri njih tudi pogreti. Takrat pa je že nekontrolirano ponorel in vrgel pici v pečico, me poučil, da bi to moral povedati ob naročilu in nekaj zagodrnjal na račun svojega šefa in malice in popolnoma poten odšel izza prodajnega mesta. No pico smo le dobili pogreto, človeka pa tudi razumem, saj je njegovo delovno mesto zaradi vročine pravi pekel, pa tudi nekako se mi ni zdel pravi za delo s strankami
  5. Moja druga hčerka je imela manj sreče, saj je na drugem delu vzela burek – seveda ni povedala da bi želela toplega in 9 let staro punčko tudi nihče ne povpraša. Žal sem to ugotovil že na blagajni.
  6. Logika prisilne uporabe tehnologije me je nato zabavala še naprej pri prodajnem mestu kruha. Pri kruhu ni bilo nobenega, prav nihče ni stal v vrsti. Vendar mi prodajalka ni bila pripravljena prodati kruha, brez, da bi se najprej sprehodil do naprave z številkami. Predvidevam, da s tem načinom želijo šteti obisk na prodajnem mestu – za ta namen vam priporočam uporabo sistema NetCount in postavitev vrvi za označitev vrste – imeli boste red in še prešteli boste obiske.
  7. In ko sem že mislil, da se je vrsta “zabavnih” dogodkov končala sem naletel na spoznanje na blagajni, ko sem potreboval tisto malo tanko vrečko, ki jo ponavadi prosim na blagajni, da dam notri kako malenkost ali da ločim vlažne ali raztresljive artikle od ostalih. Ne, tokrat je nisem dobil. Odgovor: Vrečk več ne dajemo, izjemoma za meso ali raztresljive artikle. No menim, da masten papirnat škrnicelj s pizo zasluži tisto malo vrečko, pa je nisem dobil. Kupite veliko vrečko!
  8. Ko sem med plačevanjem na blagajni o doživetju govoril soprogi, pa mi je blagajničarka na tematiko številk za vrsto prijazno povedala “no, to imamo pa že 7 mesecev in ljudje bi se lahko pa že počasi navadili na to…”

… res je, strinjam se. Naloga podjetja, ki ima stalne kontakte s svojimi strankami je tudi, da stranko izobražuje. Zakaj? Zato da bo lažje in ceneje prodajala, da se lahko gre tehnoloških optimizacij itd. Vendar je potrebno zadevo peljati počasi in na zelo takten način, saj podjetje veliko stane, da pričara pozitivno nakupovalno izkušnjo in popolnoma nepotrebno je, da potem s takimi dogodki le to tako pokvari.

Ne bom rekel, da se ne bom več vrnil. Bom, sigurno bom. Vendar pa tiho tudi ne bom, saj je nekoč veljalo “Stranka je kralj” in za mene bo tako vedno tudi ostalo.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s